Aktuálně: 4 388 inzerátů184 666 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Ara horský

Propyrrhura couloni

Ara horský

Propyrrhura couloni

Ara horský

  • Výskyt: Bolívie, vychodní Peru, západní Brazílie
  • Velikost: 41 cm
  • Hmotnost: 250 - 290 g
  • Počet vajec: 4 ks
  • Inkubační doba: Zhruba měsíc
  • Potrava: Semena, plody, bobule
  • Cena: 50 000 Kč/ks
Ara horský
Kam se řadí?

Ara horský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Ara - ara
Ara horský
Kde žije?

Ara horský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 11.09.2013, 23:21
35 289 2 minuty čtení

Samec je celkově zelený, na spodní straně žlutější, celá hlava mimo nahé lícní oblasti modrá. Letky ruční a krovky ruční modré, letky loketní a krajní vnější křídelní krovky modré, lemované zeleně. Ocasní pera jsou modrá, spodní strana letek a ocasu špinavě žlutá. Nahá lícní oblast šedá, zobák šedočerný, horní čelist od špice a po stranách rohový, duhovka žlutá, běhák růžově masový.

Samice je stejně zbarvena jako samec.

Mláďata jsou matnějších barev,duhovku mají tmavou a běhák šedočerný.

Rozšíření

východní Peru, údolí řeky Huallaga od Loreto po Huánaco, podél řek Ucayali a Apurímae a také při řece Purús v západní Brazílii.

 
Život v přírodě

Během července a srpna v letech 1967-68 ve východním Peru byl pravidelně ara horský identifikován ve značném množství asi 300 m od řeky Curanja u Balty, Loreto. V roce 1971 v téže lokalitě zde zaslechli nebo pozorovali ary jen ojediněle, většinou v párech, po třech kusech ale nikdy ne ve větších skupinách. Na západním svahu údolí Apurímac a Ayacucho ve východním Peru se ary horské nikdy nepřipojily do velkých hejn arů malých. Ara horský se značně liší svým hlasem od ary marakány. Ara marakána ho má značně ostrý a hlasitý, zatímco ara horský značně měkčí a ve vyšší tónině.

Oblasti obývané arou horským jsou dosud jen částečně probádané, proto o jeho životě v jeho domovině není mnoho známo. Do divočiny, kde tento ara žije je všem zoologům a ornitologům znemožněn přístup, protože v období dešťů (od října do dubna) nejsou tyto oblasti přístupné. Panují tam extrémní teploty s téměř stoprocentní vlhkostí. Předpokládá se, že ara horský hnízdí v období dešťů jako ostatní druhy arů.

Ara horský bývá též nazýván ara šedolící.

Názvy ve světě

Ara horský

Latinsky: Primolius couloni, Anglicky: Blue-headed Macaw, Německy: Blaukopfara, Dánsky: Blåhovedet Dværgara, Španělsky: Guacamayo Cabeciazul, Finsky: sinipääara, Francouzsky: Ara de Coulon, Italsky: Ara testablu, Japonsky: yamahimekongouinko, Japonsky 2: ヤマヒメコンゴウインコ, Holandsky: Blauwkopara, Norsky: Blåhodeara, Polsky: ara niebieskoglowa, Portugalsky: Maracanã-de-cabeça-azul, portugalštině brazilské: Maracanã-de-cabeça-azul, Rusky: Горный ара, Slovensky: ara modrohlavá, Švédsky: Blåhuvad ara, Čínsky: 蓝头金刚鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Ara arakangaAra araraunaAra červenoramennýAra červenouchýAra hyacintovýAra kanindaAra kobaltovýAra malýAra marakánaAra rudobřichý

Podělte se s námi o názor na tento text →