Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Ara červenouchý

Ara rubrogenys

Ara červenouchý

Ara rubrogenys

Ara červenouchý

  • Výskyt: Provincie Cochabamba, Santa Cruz, Bolívie
  • Velikost: 60 cm
  • Hmotnost: 550 g
  • Kroužek: 12 mm
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 26 dnů
  • Potrava: Plody, bobule, semena
  • Cena: 125 000 Kč/ pár
Ara červenouchý
Kam se řadí?

Ara červenouchý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Ara - ara
Ara červenouchý
Kde žije?

Ara červenouchý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 11.09.2013, 23:16
31 407 2 minuty čtení

Vzhled

Samec je celkově bledě olivově zelený, na hlavě a krku je barva jasnější a čistě zelená. Čelo, temeno a příuší variabilně červené. Malé křídelní krovky, ohbí křídla, okraj křídla a malé spodní křídelní krovky oranžově červené, velké spodní krovky křídelní a spodní strana ocasu olivově žlutá. Vnější letky ruční a krovky ruční šedavě modré. Ocasní péra olivově zelená, na konci modrá. Nahá lícní oblast bílá s růžově-masovým nádechem a řadami malých hnědočerných peříček. Zobák šedavě černý, duhovka oranžová, běhák tmavě šedý, holenní peří červené.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata mají čelo a temeno méně červené nebo jen s červeným nádechem, malé krovky křídelní, ohbí křídla a okraj křídla zelené s nádechem oranžové.

Rozšíření

Provincie Cochabamba a pravděpodobně Santa Cruz, Bolívie.

Ara červenouchý žije na poměrně malém území v Bolívii. Obývá hornatá a suchá údolí v nadmořské výšce 1300 - 2200 m, což je biotop pro ary netypický.

Ve své domovině tohoto papouška nazývají Opa-Lóro, což v překladu znamená oslí lora.

Tamní domorodci je nechovají ve svých obydlích, jelikož je o nich známo, že nemají talent k mluvení.
Je to poměrně odolný druh, protože ve své domovině žije od června do srpna ve studeném a chladném klimatu, kde často bývají i noční mrazy.

Podle informací domorodého obyvatelstva hnízdí ve skalních rozsedlinách, kde si z trnitých větví budují i dlouhé chodby.

Ara červenouchý nebyl známí u chovatelů a v zoologických zahradách až do začátku 70. let. Pak se začal v Bolívii početně odchytávat a protože byl dosud neznámý druh, byl o něj značný zájem v Evropě, USA i v Jižní Africe. Exporty se neustále zvyšovaly a maxima údajně dosáhly v letech 1976 - 77. Tehdy se odhadovalo, že jich bylo exportováno cca 1200 kusů během pěti let. Vyhubení tohoto druhu nakonec zastavila Washingtonská úmluva na ochranu zvířat a rostlin (CITES) v roce 1983 a zbytková populace asi o 3000 kusů byla zařazena do přílohy I.

V době, kdy se tito arové nabízeli na evropském trhu, se dostali i do ČR.

Názvy ve světě

Ara červenouchý

Latinsky: Ara rubrogenys, Anglicky: Red-fronted Macaw, Německy: Rotohrara, Dánsky: Rødøret Ara, Španělsky: Guacamayo de Cochabamba, Finsky: bolivianara, Francouzsky: Ara de Lafresnaye, Italsky: Ara fronterossa, Japonsky: akamimikongouinko, Japonsky 2: アカミミコンゴウインコ, Holandsky: Roodwangara, Norsky: Rødøreara, Polsky: ara rózowooka, Rusky: Красноухий ара, Slovensky: ara červenosluchá, Švédsky: Rödpannad ara, Čínsky: 红额金刚鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Ara arakangaAra araraunaAra červenoramennýAra horskýAra hyacintovýAra kanindaAra kobaltovýAra malýAra marakánaAra rudobřichý

Podělte se s námi o názor na tento text →