Aktuálně: 4 463 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Ara marakána

Ara maracana

Ara marakána

Ara maracana

Ara marakána

  • Výskyt: Brazílie, Paraguay, Argentina
  • Velikost: 43cm
  • Hmotnost: 250-265g
  • Kroužek: 9,5mm
  • Počet vajec: 3-5ks
  • Inkubační doba: 24-26 dnů
  • Potrava: Semena, plody, ovoce, zelenina
  • Cena: 30 000 Kč/pár
Ara marakána
Kam se řadí?

Ara marakána

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Ara - ara
Ara marakána
Kde žije?

Ara marakána

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Roman Strouhal 12.09.2013, 14:57
51 916 2 minuty čtení

Vzhled

Samec je celkově zelený, kostřec a vrchní krovky ocasní mají olivový nádech, čelo růžově červené, hlava, záhlaví a spodní líce zelenavě modré, tmavší na temeni. Skvrna na spodních zádech a uprostřed břicha je červená, letky ruční a krovky ruční modré, letky loketní a krajní vrchní křídelní krovky modré, lemované zeleně. Okraj křídla modravě zelený, spodní křídelní krovky olivově zelené, spodní letky olivově žluté. Ocasní péra jsou červenohnědá, na špici modrá, ze spodu olivově žlutá. Nahá lícní oblast bledě žlutá, zobák černý, duhovka oranžová, běhák žlutý.

Samice má červené zbarvení na čele méně intenzivní, celkově je menší.

Mláďata mají rovněž na čele červené zbarvení málo intenzivní, spodní záda a břicho žlutější, zelené horní partie těla tmavší a více šedavé.

Rozšíření

Východní Brazílie od Pará a Maranhao jižně po Mato Grosso a Rio Grande do Sul, Paraguay a provincie Misiones v severovýchodní Argentině.

Život v přírodě

Ara marakána žije na poměrně velikém území a je zde dosti rozšířen.V období hnízdění žije v párech a obvykle ho v divočině nespatříme ale po vyhnízdění se sdružují do větších skupin a pak létají po krajině.Obývají roviny a lesní nížiny zpravidla v blízkosti vodních toků.Často zalétávají do kukuřičných plantáží,kde jsou nevítanými hosty,protože zde působí značné škody. Ara marakána se živí semeny, plody, obilím, ovocem. CITES ho zařadil do přílohy l.

Názvy ve světě

Ara marakána

Latinsky: Primolius maracana, Anglicky: Blue-winged Macaw, Německy: Maracana, Dánsky: Rødrygget Dværgara, Španělsky: Guacamayo Maracaná, Finsky: brasilianara, Francouzsky: Ara d'Illiger, Italsky: Ara di Illiger, Japonsky: akabitaihimekongouinko, Japonsky 2: アカビタイヒメコンゴウインコ, Holandsky: Illigers Ara, Norsky: Rødbukara, Polsky: ara marakana, Portugalsky: Maracanã-verdadeira, portugalštině brazilské: Maracanã-do-buriti, Rusky: Красноспинный ара, Slovensky: ara marakana, Švédsky: Blåvingad ara, Čínsky: 蓝翅金刚鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Ara arakangaAra araraunaAra červenoramennýAra červenouchýAra horskýAra hyacintovýAra kanindaAra kobaltovýAra malýAra rudobřichý

Podělte se s námi o názor na tento text →