Aktuálně: 4 521 inzerátů178 389 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Ara malý

Ara severa

Ara malý

Ara severa

Ara malý

  • Výskyt: Panama, Bolívie, Brazílie
  • Velikost: 46 cm
  • Hmotnost: 300-380 g
  • Kroužek: 10 mm
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 26-28 dnů
  • Potrava: Plody, semena, ovoce, zelenina, zelené krmení
  • Cena: 30 000 Kč/pár
Ara malý
Kam se řadí?

Ara malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Ara - ara
Ara malý
Kde žije?

Ara malý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Roman Strouhal 12.09.2013, 14:52
59 594 3 minuty čtení

Popis

Samec je celkově zelený, na temeni namodralý, čelo, brada a pruh na lících jsou kaštanově hnědé, vnější letky a ruční krovky modré, ohbí a okraj křídla a malé spodní krovky křídelní červené, velké spodní krovky křídelní olivově zelené. Ocasní péra červenohnědá, u kořene zelená, na špicích modrá. Spodní strana ocasu a letek tmavě oranžově červená. Nahá lícní oblast žlutobílá se čtyřmi řadami malých černých peříček, duhovka žlutá, zobák černý, běhák šedý.

Samice má červený pás poněkud užší a méně intenzivně zbarvený.

Mláďata mají duhovku několik měsíců černou, pak se mění na žlutou. Mladí samečci již od prvého opeření mají čelo černé, samičky toto zbarvení získávají až ve druhém roce života.

Rozšíření

Východní Panama, severní Bolívie, jižní Bahai v Brazílii.

1. Ara malý orinocký (Ara severa severa)
Velikost: 46 cm
Rozšíření: oblast řeky Orinoko, Venezuela, východně po Guayanu a jižně po řeku Amazonku a jižní Bahiu v Brazílii.

2. Ara malý brazilský (Ara severa costaneifrons)
Velikost: 48 cm
Rozšíření: východní Panama, západní Kolumbie, severně po řeku Atrato, východně až do východní Kolumbie po oblast Orinoko, Venezuela, jižně po východní Peru, severní Bolívii a severozápadní Brazílie po severní Mato Grosso.

Systém

Vsoučasné době systematikové zařazují aru malého jako monotypický druh a na infraspecifické úrovni u něj nevyčleňují žádnou subspecií. Proto dříve uváděnou subsp. Ara severa costaneifrons, která je poněkud větší, začleňují do nominátní formy.

Život v přírodě

Ara malý je zbarvený podobně jako ara vojenský, je však podstatně menší. Od ary marakány jej také snadno rozlišíme, neboť nemá červenohnědé zbarvení na spodním břichu. Ve své domovině žijí arové malí v době hnízdění většinou v párech, mimo tuto dobu se shlukují do větších hejn. I v tomto seskupení žijí páry v úzkém kontaktu. Obývají tropickou zónu podél toků řek a nejčastěji se zdržují v nejvyšších korunách stromů. Živí se různými plody, bobulemi a semeny. S oblibou vyhledávají fíky. Často zalétávají i na kukuřičné plantáže. V Panamě hnízdí v únoru, v Surinamu od března do května. Jejich hlas není příliš hlučný. Je to směs různých zvuků slabší intenzity, jedině při vyplašení se ozývají křikem, který je podobný křiku příbuzných druhů. CITES ho zařadil do přílohy II.

Názvy ve světě

Ara malý

Latinsky: Ara severa, Anglicky: Chestnut–fronted Macaw, Dánsky: Dværgara, Finsky: joikuara, Francouzsky: Ara vert, Holandsky: Dwergara, Italsky: Ara severa, Japonsky: himekongouinko, Japonsky 2: ヒメコンゴウインコ, Norsky: Brunpanneara, Německy: Rotbugara, Polsky: ara kasztanowoczelna, Portugalsky: Maracanã-guacu, Rusky: Каштановозобый ара, Slovensky: ara tmavočelá, portugalštině brazilské: Maracanã-guaçu, Čínsky: 栗额金刚鹦鹉, Španělsky: Guacamayo Severo, Švédsky: Dvärgara

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra arakangaAra araraunaAra červenoramennýAra červenouchýAra horskýAra hyacintovýAra kanindaAra kobaltovýAra marakána

Podělte se s námi o názor na tento text →