Aktuálně: 6 013 inzerátů162 957 diskuzních příspěvků17 582 uživatelů

Ara červenoramenný

Ara nobilis

Ara červenoramenný

Ara nobilis

Ara červenoramenný

  • Výskyt: Východní Venezuela, jižní a východní Brazílie
  • Velikost: 30 cm
  • Hmotnost: 130 - 150 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 24 dnů
  • Potrava: Semena, ovoce, bobule, květy
  • Cena: 6000 Kč/ks
Ara červenoramenný
Kam se řadí?

Ara červenoramenný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Rod: Ara - ara
Ara červenoramenný
Kde žije?

Ara červenoramenný

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 11.09.2013, 23:03
59 190 2 minuty čtení

Vzhled

Samec je celkově zelený, na spodní části těla žlutější, čelo a přední část temene má modré. Okraj křídla a velké spodní krovky křídelní jsou červené, ostatní spodní krovky křídelní zelené. Spodní strana ocasu a letek je tmavě olivově žlutá, nahá lícní oblast bílá, zobák tmavě šedý, duhovka tmavě oranžová a běháky tmavě šedé.

Samice je zbarvena obdobně jako samec. Mláďata mají zobák černý,čelo a přední část temene bez modré,ohbí a okraj křídla bez červené barvy.Spodní křídelní krovky má ara červenoramenný červené,duhovka je hnědá.

Rozšíření

Východní Venezuela, jižní a východní Brazílie.

1. Ara červenoramenný venezuelský (Ara nobilis nobilis)
Velikost: 30 cm
Rozšíření: Guayana, východní Venezuela a v Bolívii severně od řeky Amazonky ve státech Roraima a Pará.

2. Ara červenoramenný amazónský (Ara nobilis cumanensis)
Velikost: 33 cm
Rozšíření: Brazílie, jižně od řeky Amazonky ve státech Pará, Maranhao, Piauí a Bahia.

3. Ara červenoramenný jižní (Ara nobilis longipennis)
Velikost: 35 cm
Rozšíření: Brazílie-státy Mato Grosso,Goiás, Minas Gerais, Sao Paolo a Espírito Santo.

Ornitologové jihoamerického kontinentu uvádějí, že tento nejmenší zástupce rodu Ara, zvaný také ara Hahnův, není nikde příliš rozšířen. Nominální forma byla pozorována v pralesích na kokosových palmách. Ostatní poddruhy se zdržují více v savanách a ve stepích. Nejčastěji je spatříme v pobřežních oblastech nebo podél toků řek. S oblibou vyhledávají rozličné plody, bobule a květy stromů. Občas zalétávají i do ovocných sadů. Pochoutkou jsou pro ně semena kujava. V Guayaně hnízdí od února do června. Na jednom stromě byla nalezena i dvě hnízda. Snůšku tvoří 3-4 vejce.Hlasitě se projevují především za letu.

Názvy ve světě

Ara červenoramenný

Latinsky: Ara nobilis, Anglicky: Red-shouldered Macaw, Hahn´s Macaw, Noble Macaw, Dánsky: Blåpandet Dværgara, Finsky: pikkuara, Francouzsky: Ara noble, Holandsky: Roodschouderara, Italsky: Ara spallerosse, Japonsky: komidorikongouinko, Japonsky 2: コミドリコンゴウインコ, Norsky: Dvergara, Německy: Zwergara, Polsky: ara epoletowa, Portugalsky: Maracanã-pequena, Rusky: Синелобый малый ара, Slovensky: ara modročelá, portugalštině brazilské: Maracanã-pequena, Čínsky: 红肩金刚鹦鹉, Španělsky: Guacamayo Noble, Švédsky: Rödskuldrad ara

Mohlo by vás také zajímat

Ara arakangaAra araraunaAra červenouchýAra horskýAra hyacintovýAra kanindaAra kobaltovýAra malýAra marakánaAra rudobřichý

Podělte se s námi o názor na tento text →