Aktuálně: 5 055 inzerátů172 877 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Klokanomyš spinifexová

Notomys alexis

Klokanomyš spinifexová

Notomys alexis

Klokanomyš spinifexová

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 9-18 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 25-55 g
  • Potrava: Semena, bobule
Klokanomyš spinifexová
Kam se řadí?

Klokanomyš spinifexová

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Murinae - pravé myši
  • Rod: Notomys - klokanomyš
Klokanomyš spinifexová
Kde žije?

Klokanomyš spinifexová

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
3 219 2 minuty čtení

Klokanomyš spinifexová má půvabný místní název dargawarra. Tento druh žije v pouštích porostlých trsnatou pichlavou trávou zvanou spinifex. Veškerou vodu získává z potravy, takže nikdy nepije. Dehydrataci čelí ještě jinými způsoby: má vysoce koncentrovanou moč, den tráví v hlubokých podzemních norách, spí ve skupinách, takže se v doupěti zvyšuje úroveň vlhkosti vzduchu a na pastvu vychází jen v noci. Je velmi družná, a proto tento druh žije ve skupinkách okolo deseti členů obojího pohlaví. Jsou však potravou většiny středně velkých predátorů v jejich oblasti. Unikají tak, že skáčou rychle v různých směrech.

Klokanomyš spinifexová dorůstá délky těla v rozmezí 9-18 centimetrů, délka ocasu je potom 12,5-23 centimetrů, hmotnost značně kolísá mezi 25-55 gramy.

Klokanomyš spinifexová obývá západní a střední Austrálii; konkrétně navštěvuje písečné duny, travnaté plochy, vřesoviště a lesy.

Klokanomyš spinifexová je nejrozšířenější druh ze všech klokanomyší na světě, které obývají australské pustiny s převážně písečnou půdou.

Náleží do čeledi myšovití (Muridae). Je to velká čeleď hlodavců menší velikosti rozšířených po celém světě. Tvoří hlavní část podřádu myšovců, kam kromě myšovitých patří i tarbíkovití (Dipodidae), pytlonošovití (Geomyidae) a plchovití (Myoxidae). Obvykle jde o všežravce, méně častěji pak o výlučné býložravce. U většiny z nich ale převažuje rostlinná potrava.
 

Názvy ve světě

Klokanomyš spinifexová

Anglicky: Spinifex Hopping Mouse, Holandsky: Australische springmuis

Foto: http://www.ausemade.com.au

Podělte se s námi o názor na tento text →