Aktuálně: 4 341 inzerátů183 115 diskuzních příspěvků17 857 uživatelů

Rejsek horský

Sorex alpinus

Rejsek horský

Sorex alpinus

Rejsek horský

  • Výskyt: Vyšší oblasti - Alpy, hercynská pohoří, Karpaty
  • Délka těla: 6-8 cm
  • Hmotnost: 5-14 g
  • Březost: 25 dnů
  • Počet mláďat: 5 ks
  • Potrava: Hmyz
Rejsek horský
Kam se řadí?

Rejsek horský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Insectivora - hmyzožravci
  • Čeleď: Soricidae - rejskovití
  • Podčeleď: Soricinae - rejskové
  • Rod: Serex - rejsek
Rejsek horský
Kde žije?

Rejsek horský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.12.2013, 14:09
6 726 2 minuty čtení

Identifikace

Rejsek horský je velikostně podobný rejskovi obecnému, délka těla tedy dosahuje 60-80 milimetrů, ocas 53,5-71 milimetrů. Zadní tlapka má délku 13,5-16 milimetrů, váha 5-14 gramů. Bělavá spodina ocasu a světlé tlapky se odlišují od téměř černě zbarveného těla. 4. a 5. jednohrotý zoubek v horní čelisti jsou velikostí stejné. Druhý zub v dolní čelisti je dvouvrcholový.

Rozšíření

Rejsek horský, jak už napovídá druhový název, obývá vyšší oblasti - Alpy, hercynská pohoří, Karpaty. V České republice i na Slovensku je tento druh vzácný.

Způsob života

Podobně jako rejsek obecný, tak i rejsek horský rodí po 25 dnech březosti nejčastěji 5 mláďat a to asi dvakrát za sezónu. Žije nejčastěji v zalesněných údolích (buk), podél horských potoků, místy i v nižších polohách. Spatřit je můžeme jak ve dne, tak i v noci, ale z úkrytů vylézají převážně až po setmění. Rejsci jsou aktivní po celý rok, do zimního spánku neupadají (nehibernují), jelikož mají dostatek tukové rezervy na to, aby přežili i ty nejstudenější měsíce v zimě. Rejsek je typický hmyzožravec, tudíž se v přírodě živí převážně hmyzem, ale i slimáky, pavouky, červy a mršinami obratlovců, výjimkou není u rejsků ani kanibalismus.

Názvy ve světě

Rejsek horský

Anglicky: Alpine Shrew, Německy: Alpenspitzmaus, Chorvatsky: Planinska rovka, Rumunsky: Chiţcan de munte, Rusky: Alpijskaja burozubka, Slovensky: Piskor vrchovský

Mohlo by vás také zajímat

Ara horskýPapoušek horský (kouřový)Pyrenejský horský pesBělokur horskýRejsek obecnýRejsek malýRejsek prostředníKos horskýKonipas horskýTapír horský

Podělte se s námi o názor na tento text →