Aktuálně: 4 588 inzerátů178 151 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Rejsek malý

Sorex minutus

Rejsek malý

Sorex minutus

Rejsek malý

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 4-6,3 cm
  • Hmotnost: 2,5-5 g
  • Březost: 23 dnů
  • Počet mláďat: 2-9 ks
  • Délka života: Max 16. měsíců
  • Potrava: Hmyz
Rejsek malý
Kam se řadí?

Rejsek malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Insectivora - hmyzožravci
  • Čeleď: Soricidae - rejskovití
  • Podčeleď: Soricinae - rejskové
  • Rod: Serex - rejsek
Rejsek malý
Kde žije?

Rejsek malý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.12.2013, 19:20
9 973 2 minuty čtení

Identifikace

Rejsek malý je nejmenší středoevropský savec. Délka těla dosahuje u tohoto druhu 40-63 milimetrů, ocas tohoto rejska nepřesahuje délky 39-46 milimetrů a bývá porostlý hustší srstí. Zadní tlapka je dlouhá 10-11 milimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí 2,5-5 gramů. Vzhledem podobný rejskovi obecnému, avšak délka zadní tlapky nepřesahuje 11 mm. Třetí jednovrcholový zoubek v horní čelisti je větší než druhý.

Rozšíření

Rejsek malý se vyskytuje po celém našem území. V České republice a na Slovensku je méně hojný než rejsek obecný. V zimě se často zdržuje v blízkosti lidských obydlí.

Způsob života

Obdobný jako rejsek obecný, ale potravu si opatřuje hlavně na povrchu země. Bez potravy hyne hlady již po 5–9 hodinách. Rejsek malý obývá zejména lesy s vysokou vrstvou stromové opadanky a humusu. Jeho domovinou jsou rovněž podmáčené louky a rašeliniště. Je velmi čilý, dobře šplhá a to až do výše 3 metry. Březost samice trvá 23 dnů, po uplynutí této doby rodí samice většinou dvě až devět mláďat. Březost se u samic opakuje zpravidla čtyřikrát do roka. Mladí rejsci často tvoří jakýsi přívěs za jejich matkou, kdy se každé mládě drží svými ústy ocas svého sourozence před sebou.

Názvy ve světě

Rejsek malý

Anglicky: Pygmy Shrew, Německy: Zwergspitzmaus, Holandsky: Dwergspitsmuis, Maďarsky: Törpecickány, Rusky: Malaja burozubka, Slovensky: Piskor malý

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra malýLori malýVaza malýMalý münsterlandský ohařMalý hrubosrstý vendéeský basetElo malýNěmecký špic střední a malýKnírač malýPolák malý

Podělte se s námi o názor na tento text →