Aktuálně: 5 297 inzerátů170 987 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Buřňáček malý

Hydrobates pelagicus

Buřňáček malý

Hydrobates pelagicus

Buřňáček malý

  • Výskyt: Většina světových pobřeží
  • Délka: 15 cm
  • Hmotnost: 18,5-38,5 g
  • Počet vajec: 1 ks
  • Inkubační doba: 38-41 dnů
  • Potrava: Hlavonožci, korýši, medůzy a ryby
Buřňáček malý
Kam se řadí?

Buřňáček malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Procellariiformes - trubkonosí
  • Čeleď: Hydrobatidae - buřňáčkovití
  • Rod: Hydrobates - buřňáček
Buřňáček malý
Kde žije?

Buřňáček malý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
2 415 2 minuty čtení

Znaky

Nejmenší ze všech mořských ptáků je dlouhý asi 15 cm (o málo větší než vlaštovka). Podobá se jiřičce, nemá ale vidličnatě rozdvojený ocásek. Má bílý kostřec a světlý pruh na křídlech. Nohy jsou černé. Za noci vydává v hnízdních koloniích bzučivé zvuky. Buřňáček malý následuje plachtivým letem lodě.

Prostředí

Buřňáček malý tráví takřka celý svůj život na bouřlivém oceánu. Stoupá a klesá svérázným letem těsně nad vlnami, aniž by jej zalily nebo jen dostihly. Přitom se zdá, že jej vlny smetou a že se už nohama dotýká vody, pak ale přece pokračuje dál v letu - po celé dny. Zvlášť čiperný je za soumraku, když mořští živočichové stoupají k hladině. Občas plave také podobně jako racek.

Rozmnožování

Buřňáčkové hnízdí v malých až středně velkých koloniích na skalnatých ostrovech, kde sedí na vejcích většinou hluboko ve skalních škvírách, často však i v hromadách kamení a suchých zídkách a dokonce i v norách, jež si sami vyhrabávají v rašelinné půdě. Zasype-li vchody k hnízdům pozdní sníh a nejsou-li navenek patrné, často mnohé snůšky zahynou. Velké škody mohu také v koloniích nadělat krysy, kočky a psi.

Všeobecně

Buřňáček obecný je o něco větší než buřňáček malý a rozeznáme jej od něho hlavně podle jen slabě vidličnatého ocasu. Tento buřňáček nenásleduje lodě, ale poletuje typickým houpavým letem odhodlaně sem a tam.

Názvy ve světě

Buřňáček malý

Anglicky: Storm Petrel, Finsky: Merikeiju, Francouzsky: Pétrel tempête, Holandsky: Stormvogeltje, Chorvatsky: Burnica, Islandsky: Stormsvala, Italsky: Uccello delle tempeste, Maďarsky: Viharfecske, Německy: Sturmschwalbe

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra malýLori malýVaza malýMalý münsterlandský ohařMalý hrubosrstý vendéeský basetElo malýNěmecký špic střední a malýKnírač malýPolák malý

Foto: http://www.birdsinbulgaria.org

Podělte se s námi o názor na tento text →