Aktuálně: 4 361 inzerátů188 671 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Drop malý

Tetrax tetrax

Drop malý

Tetrax tetrax

Drop malý

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 43 cm
  • Hmotnost: 600-1000 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 20-21 dnů
  • Potrava: Hmyz, plži, červi
Drop malý
Kam se řadí?

Drop malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Gruiformes - krátkokřídlí
  • Čeleď: Otididae - dropovití
  • Rod: Tetrax - drop
Drop malý
Kde žije?

Drop malý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 29.12.2014, 18:00
3 834 2 minuty čtení

Znaky

Drop malý je pták velký asi jako slepice, dlouhý 43 centimetrů, s rozpětím křídel kolem 85 centimetrů. Má plavnou chůzi. Přiblížíme-li se mu na 50 až 200 metrů, bez rozběhu odlétá značně daleko. Za toku vydává po dlouhých přestávkách volání, jež zní jako „trrrrt". Hmotnost dospělých ptáků se pohybuje v rozmezí od 600 do 1000 gramů. Rozpětí křídel je kolem 90 centimetrů.

Prostředí

Drop malý obývá travní stepi v prapůvodním stavu, písčité polopouště, divoké úhory mezi obilními lány, vyschlé písčité louky. Protože takových biotopů rychle ubývá, stavy dropa malého všeobecně rychle klesají. U nás je velmi vzácně také zastižen.

Rozmnožování

V dubnu vypelichá kohoutům prostý šat a nahradí jej černobílý šat svatební. Pak kohouti tokají na svém tradičním tokaništi. Tok vrcholí v polovině května zvláště v ranních a večerních hodinách. Hnízdo tvoří stébly řídce vystlaná prohlubeň na zemi v porostu. Slepice sedí na 3 nebo 4 olivově zelených vejcích 20 až 21 dnů. Při vyrušení většinou brzy z hnízda po zemi utíká a vzlétá až v určité vzdálenosti. O mláďata se rodiče starají dalších asi 5 týdnů.

Potrava

V létě požírá drop malý hmyz, plže, červy, zelená stébla a listy. V zimě více rostlinné potravy.

Názvy ve světě

Drop malý

Anglicky: Little Bustard, Dánsky: Dværgtrappe, Finsky: Pikkutrappi, Francouzsky: Outarde canepetière, Holandsky: Kleine trap, Chorvatsky: Mala droplja, Islandsky: Dvergdoðra, Italsky: Gallina prataiola, Maďarsky: Reznek, Německy: Wergtrappe

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra malýLori malýVaza malýMalý münsterlandský ohařMalý hrubosrstý vendéeský basetElo malýNěmecký špic střední a malýKnírač malýPolák malý

Foto: http://www.resimsitesi.com

Podělte se s námi o názor na tento text →