Aktuálně: 4 334 inzerátů190 366 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Drop velký

Otis tarda

Drop velký

Otis tarda

Drop velký

  • Výskyt: Západní Eurasie, severní Afrika, Přední Asie
  • Velikost: Až 1 m
  • Hmotnost: Až 16 kg
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 21-22 dnů
  • Potrava: Tráva, hmyz, vejce, obilí
Drop velký
Kam se řadí?

Drop velký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Gruiformes - krátkokřídlí
  • Čeleď: Otididae - dropovití
  • Rod: Otis - drop
Drop velký
Kde žije?

Drop velký

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 27.01.2014, 19:00
13 466 2 minuty čtení

Znaky

Drop velký je největší evropský pták. Kohouti mohou vážit až 16 kg, slepice jen asi 4 kg. Je velký jako krocan s vodorovně postaveným tělem. Vzlétá až po rozběhu, pak převládá bílé zbarvení, jeho let se podobá letu hus. Staré ptáky poznáme podle vousu, který se plně vyvíjí až ve stáří 6 let. Drop je prakticky němý, je to nejplašší evropský pták. Od chodce prchá ve vzdálenosti 400 až 500 m, před traktorem asi ve vzdálenosti 250 m.

Prostředí

Drop velký obývá rozlehlé přírodní a kulturní stepi. Za starých časů v době primitivního zemědělství se mu dařilo a ve střední Evropě byl značně rozšířen. Po zmechanizování zemědělských prací stavy dropů všude nezadržitelně poklesly. Do východního Rakouska se dropi přistěhovali až kolem roku 1920, kdy zde bylo zavedeno pěstování řepky, jež jim v zimě poskytovala potravu. Dnes je stav značně ohrožen. Ojediněle hnízdí dropi dosud i na jižní Moravě. Největší počet těchto velkých ptáků žije dosud v nížinách při dolním Dunaji.

Rozmnožování

V dubnu předvádějí kohouti na tradičních tokaništích tichý tanec, při němž se na sekundy či minuty mění v bílé péřové koule. Tok se odbývá hlavně v ranních a večerních hodinách. Slepice přichází k tokaništi a po páření se opět vzdalují, aby někde daleko odsud vyhrabaly hnízdní jamku. Hnízdění začíná většinou v první polovině května, slepice sedí na 2 až 3 vejcích 21 až 22 dny. Obvykle ráno, v poledne a večer si slepice dělá 15 až 60 minutovou přestávku, aby se nakrmila. Pak vejce obrátí a sedí dál. Mláďata dovedou hned po vyklubání běhat, po první týdny jsou však dosud neobratná a slepice je krmí. Ve stáří 5 týdnů dovedou mladí ptáci létat. Na podzim se slepice i kohouti shlukují do oddělených hejn.

Potrava

Drop velký se živí trávou a jinými rostlinami, vyžadují vodu a v zimě zobou sníh. Přílohu tvoří hmyz, myši, ptačí vejce, červi, plži a obilí. V oblastech, kde je drop ohrožen, může velmi pomoci přikrmování v zimě.

Názvy ve světě

Drop velký

Anglicky Great Bustard : , Dánsky: Stortrappe, Finsky: Isotrappi, Francouzsky: Grande Outarde, Holandsky: Grote trap, Chorvatsky: Velika droplja, Islandsky: Trölladoðra, Italsky: Otarda, Maďarsky: Túzok, Německy: Großtrappe, Norsky: Stortrappe, Polsky: Drop, Portugalsky: Abetarda-comum, Rumunsky: Dropie, Slovensky: Drop fúzatý, Španělsky: Avutarda, Švédsky: Stortrapp

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýVaza velkýVelký münsterlandský ohařVelký hrubosrstý vendéeský basetVelký modrý gaskoňský honičElo velkýNěmecký špic velkýVelký švýcarský salašnický pesKnírač velkýDrakoun velký

Foto: http://www.iyufera.com

Podělte se s námi o názor na tento text →