Aktuálně: 4 429 inzerátů179 704 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Hlodoun velký

Tachyoryctes macrocephalus

Hlodoun velký

Tachyoryctes macrocephalus

Hlodoun velký

  • Výskyt: Afrika
  • Velikost: 31 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 1-4 kg
  • Březost: 42 dnů
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Bambusy
Hlodoun velký
Kam se řadí?

Hlodoun velký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Rhizomyinae - hlodouni
  • Rod: Tachyoryctes - hlodoun
Hlodoun velký
Kde žije?

Hlodoun velký

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
4 123 2 minuty čtení

Toto zvíře žije jako krtek, většinu času tráví v norách dlouhých až 50 metrů. Jako typické hrabavé zvíře má hlodoun velký zavalité tělo, lupou, kulatou hlavu, drobné oči a uši, krátkou hustou srst a krátké končetiny. Hrabe a okusuje rostliny velkými vyčnívajícími oranžovými hlodáky. Hlodoun patří do čeledi hlodounovitých s asi 15 druhy.

Délka těla dosahuje maximální velikosti až 31 centimetrů, ocas je dlouhý 9-10 centimetrů, hmotnosti dosahuje hlodoun velký 1-4 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá hlodoun velký Etiopii; kde konkrétně navštěvuje vlhké vysočiny, travnaté plochy, mokřiny a také zemědělskou půdu.

Hlodoun velký náleží do velmi rozsáhlé čeledi myšovití (Muridae). Je to velká čeleď hlodavců menší velikosti rozšířených po celém světě. Tvoří hlavní část podřádu myšovců, kam kromě myšovitých patří i tarbíkovití (Dipodidae), pytlonošovití (Geomyidae) a plchovití (Myoxidae). Obvykle jde o všežravce, méně častěji o výlučné býložravce. U většiny z nich ale převažuje rostlinná potrava.

Žijí na zemi nebo ve vegetaci, dobře šplhají a často i skáčou. Vyznačují se krátkou dobou březosti a tím většinou i neobyčejnou plodností (výjimkou je například krysa obecná).
 

Názvy ve světě

Hlodoun velký

Anglicky: Big-headed Mole Rat

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýVaza velkýVelký münsterlandský ohařVelký hrubosrstý vendéeský basetVelký modrý gaskoňský honičElo velkýNěmecký špic velkýVelký švýcarský salašnický pesKnírač velkýDrakoun velký

Foto: http://www.f1online.de

Podělte se s námi o názor na tento text →