Aktuálně: 6 311 inzerátů161 012 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Buřňáček oceánský

Oceanites oceanicus

Buřňáček oceánský

Oceanites oceanicus

Buřňáček oceánský

  • Výskyt: Pobřeží Antarktidy
  • Délka: 18 cm
  • Hmotnost: 34-45 g
  • Počet vajec: 1 ks
  • Inkubační doba: 43 dnů
  • Potrava: Malé sépie, rybky, korýšci
Buřňáček oceánský
Kam se řadí?

Buřňáček oceánský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Procellariiformes - trubkonosí
  • Čeleď: Procellariidae - buřňákovití
  • Rod: Puffinus - buřňák
Buřňáček oceánský
Kde žije?

Buřňáček oceánský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
1 959 2 minuty čtení

Znaky

O něco větší než jiřička, dlouhý 18 cm. Na rozdíl od buřňáčka malého často plachtí, přičemž nohy se žlutými plovacími blanami přesahují rovně zakončený ocásek. Buřňáček oceánský dělá dojem, jakoby běhal na vodě. Ve skutečnosti ponoří buřňáček do vody jen jednu nebo obě nohy, aby zbrzdil rychlost letu, když objevil možnou kořist.

Prostředí

Pták hnízdící v miliónovém množství na ostrovech v jižních oblastech Severního moře a jeden z mála tažných ptáků jižní polokoule, kteří za jižních větrů létají během našeho léta. Výrazný obyvatel volného moře, jejž je možno pozorovat jen výjimečně na pobřeží. Po zemi se ptáčci posouvají pomocí křídel i noh. Brání se tím, že na nepřítele vyplivují rybím tukem páchnoucí obsah žaludku.

Rozmnožování

Velké bílé vejce kladou ptáci do skalní štěrbiny nebo nory v zemi. Hnízdění trvá asi 40 dní. Mládě se stříbřitě šedým prachovým peřím je předtím, než vyletí z hnízda, velmi tučné a mnohem těžší, než jeho rodiče. V minulých dobách lidé tyto mladé buřňáčky sušili, protahovali jimi knoty a používali ke svícení jako jakési svíčky.

Potrava

Malé sépie, rybky, korýšci, měkkýši, jež pták sbírá s hladiny. Buřňáčci se také dovedou třepetat na jednom místě a potápět, přičemž vyplavou zas jako korek. Jsou převážně ptáky soumračnými a nočními.

Názvy ve světě

Buřňáček oceánský

Anglicky: Wilson's Storm-petrel, Francouzsky: Océanite de Wilson, Německy: Buntfuss-sturmschwalbe

Mohlo by vás také zajímat

Buřňáček malý

Foto: http://travellingbirds.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →