Aktuálně: 4 520 inzerátů178 386 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Tapír horský

Tapirus pinchaque

Tapír horský

Tapirus pinchaque

Tapír horský

  • Výskyt: Severozápadní část Jižní Ameriky
  • Délka těla: 1,8 m
  • Hmotnost: 150-220 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Býložravec
Tapír horský
Kam se řadí?

Tapír horský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Perissodactyla - lichokopytníci
  • Podřád: Ceratomorpha
  • Čeleď: Tapiridae - tapírovití
  • Rod: Tapirus - tapír
Tapír horský
Kde žije?

Tapír horský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.05.2014, 20:00
5 755 2 minuty čtení

Tento nejmenší z tapírů je nejzuřivější. Tapír horský má hustou, vlnatou, až černou srst, bílé třásně na pyscích a na špičkách zaoblených uší. Ve dne se skrývá v lesních houštinách, pase se v noci za svítání a za soumraku, nejraději na zakrslých stromech a keřích. Je významným distributorem semen lesních dřevin a bylin, které roznáší se svým trusem.

Tapír horský dosahuje délky těla 1,8 metru, délky ocasu 3-5 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 150-220 kilogramů.

Tapír horský je býložravec a přežvýkavec. Přes den hledá stín pod porostem keřů a menších stromů, za potravou vyráží až navečer. Jsou to samotářská zvířata (až na matky s mláďaty). Tapír horský se vyskytuje na severozápadě Jižní Ameriky. Jeho trus obsahuje mnoho nepoškozených semen, tím tapíři pomáhají v rozšiřování rostlinstva a tudíž i při regeneraci lesa.

Tapír horský je obětí lovu pro maso a také pověr, slouží lidové medicíně. V zajetí se poprvé rozmnožil teprve v roce 1977.

Tapírovití (Tapiridae) je čeleď lichokopytníků zahrnující jen jeden žijící rod, tapír (Tapirus), a asi 14 vymřelých rodů. V tomto rodě jsou 4 žijící druhy býložravých zvířat, žijící v tropických oblastech Asie a Jižní Ameriky. V třetihorách byli daleko více rozšíření a žili i ve střední Evropě.
 

Názvy ve světě

Tapír horský

Anglicky: Mountain Tapir, Francouzsky: Tapir Des Andes, Německy: Bergtapir, Slovensky: Tapír horský, Španělsky: Tapir Andino

Mohlo by vás také zajímat

Ara horskýPapoušek horský (kouřový)Pyrenejský horský pesBělokur horskýRejsek horskýKos horskýKonipas horskýTapír středoamerickýTapír čabrakovýTapír jihoamerický

Foto: http://petkaria.com

Podělte se s námi o názor na tento text →