Aktuálně: 4 458 inzerátů179 398 diskuzních příspěvků17 822 uživatelů

Bělokur horský

Lagopus mutus

Bělokur horský

Lagopus mutus

Bělokur horský

  • Výskyt: Sever Severní Ameriky, Evropy a Asie
  • Délka: 33-38 cm
  • Hmotnost: 400-750 g
  • Počet vajec: 5-12 ks
  • Inkubační doba: 20-22 dnů
  • Potrava: Pupeny, výhonky, semena, hmyz
Bělokur horský
Kam se řadí?

Bělokur horský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Galliformes - hrabaví
  • Podřád: Phasiani- bažanti
  • Čeleď: Tetraonidae - tetřevovití
  • Rod: Lagopus - bělokur
Bělokur horský
Kde žije?

Bělokur horský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 24.11.2013, 23:39
5 837 2 minuty čtení

Znaky

Bělokur horský je v Alpách jediný divoký kur se stále bílými křídly. V zimě jsou obě pohlaví sněhově bílá až na kraje ocasu, sameček má černý proužek (uzdičku) přes oko. Ve Skandinávii je možno zaměnit jej s bělokurem rousným, avšak oba žijí v odlišném životním prostředí. Velikost těla má 33-38 centimetrů. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 0,4 – 0,75 kilogramů. Rozpětí křídel je 54 – 60 centimetrů.

Prostředí

Severský bělokur horský žije na kamenitých plošinách Skandinávie, alpinský v Alpách od klečového stupně až po hranici věčného sněhu.

Rozmnožování

Bělokur horský koná v předjaří nápadné svatební lety. Stoupá s hlasitými skřípavými zvuky šikmo vzhůru a pak se v elegantním oblouku snáší zpět na místo, odkud vzlétl. Během léta se párek zdržuje pospolu. Slepička bělokura sedí na vejcích 20 až 22 dny a spoléhajíc na své zamaskování nechá člověka přiblížit se na několik kroků. Kohoutek zůstává přitom v blízkosti, vystavuje se na kameni či skalce a vábí na sebe pozornost příchozího. Kuřata odchovává slepička. Na podzim, když jsou mláďata vzrostlá, může se spojit několik hejn.

Potrava

Základ potravy bělokura horského představují pupeny, výhonky, semena, hmyz. I v zimě zůstávají ptáci ve velehorách.

Názvy ve světě

Bělokur horský

Anglicky: Rock Ptarmigan, Německy: Alpenschneehuhn, Dánsky: Fjeldrype, Španělsky: Lagópodo Alpino, Finsky: Kiiruna, Francouzsky: Lagopède alpin, Islandsky: Fjallrjúpa, Italsky: Pernice bianca delle Alpi, Japonsky: Raichou, Japonsky 2: ライチョウ, Holandsky: Alpensneeuwhoen, Norsky: Fjellrype, Polsky: Pardwa górska, Portugalsky: Lagópode-branco, Rusky: Острохвостый тетерев, Slovensky: Snehuľa horská, Švédsky: Fjällripa, Čínsky: 岩雷鸟

Mohlo by vás také zajímat

Ara horskýPapoušek horský (kouřový)Pyrenejský horský pesBělokur rousnýRejsek horskýKos horskýKonipas horskýTapír horskýPes horskýPytlonoš horský

Podělte se s námi o názor na tento text →