Aktuálně: 4 314 inzerátů183 391 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Bělokur rousný

Lagopus lagopus

Bělokur rousný

Lagopus lagopus

Bělokur rousný

  • Výskyt: Sever Evropy, Asie a Severní Ameriky
  • Délka: 40 cm
  • Hmotnost: 500-700 g
  • Počet vajec: 6-11 ks
  • Inkubační doba: 22 dnů
  • Potrava: Pupeny, výhonky rostlin
Bělokur rousný
Kam se řadí?

Bělokur rousný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Galliformes - hrabaví
  • Podřád: Phasiani- bažanti
  • Čeleď: Tetraonidae - tetřevovití
  • Rod: Lagopus - bělokur
Bělokur rousný
Kde žije?

Bělokur rousný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 24.11.2013, 23:32
4 898 2 minuty čtení

Znaky

Bělokur rousný je o něco větší než bělokur horský (40 centimetrů délky proti 36 centimetrů) a je spíše kaštanově hnědý, zatímco bělokur horský je spíš šedohnědý. Oba mají bílá křídla a slepička obou druhů je v létě nenápadně žlutohnědá a v zimě až na strany ocasu čistě bílá. Skotští bělokurové jsou hnědí i v zimě a nemají bílá křídla.

Prostředí

Pradávné močálovité a křovinaté vřesovištní krajiny ve Skandinávii a Skotsku. Asi před 100 léty byla skotská rasa vysazena v západoněmeckém pohoří Eifelu a zpočátku se zde rozmnožovala - v roce 1930 dosáhl zdejší stav už 1000 ptáků. Pak nastal nezadržitelný pokles a populace vymizela, aniž bychom věděli proč. Na území Česka žil v ledových dobách, existují však i zprávy o jeho přežívání do historicky nedávné doby, např. ještě v 18. století měl obývat vyšší patra Krkonoš a v roce 1789 byl prý zastižen u Prahy. Tyto zprávy nejsou ale zcela prokázané.

Rozmnožování

Na jaře se hejna rozpadají v páry, hnízdí však jen slepička a dovolí přitom člověku, aby se přiblížil na několik metrů. Kuřátka pípají už několik dní před vyklubáním ve vejcích, utichnou však na varovný hlas rodičů. Když se vyklubou z vajec, vodí je oba rodiče.

Potrava

Bělokur rousný požírá především pupeny a čerstvé výhonky nízkých vřesovištních rostlin do výše 30 cm. kam až ptáci dosáhnou.

Názvy ve světě

Bělokur rousný

Anglicky: Willow Ptarmigan, Německy: Moorschneehuhn, Dánsky: Dalrype, Španělsky: Lagópodo, Finsky: Riekko, Francouzsky: Lagopède des saules, Islandsky: Dalrjúpa, Italsky: Pernice bianca nordica, Japonsky: Karafutoraichou, Japonsky 2: カラフトライチョウ, Holandsky: Moerassneeuwhoen, Norsky: Lirype, Polsky: Pardwa mszarna, Portugalsky: Lagópode-cinzento, Rusky: Белая куропатка, Slovensky: Snehuľa kapcavá, Švédsky: Dalripa, Čínsky: 柳雷鸟

Mohlo by vás také zajímat

Bělokur horskýSýc rousnýHolub Berlínský rousný rejdič

Podělte se s námi o názor na tento text →