Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Klokan Parryův

Macropus parryi

Klokan Parryův

Macropus parryi

Klokan Parryův

  • Výskyt: Jižní Queensland, Nový Jižní Wales
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Býložravec
Klokan Parryův
Kam se řadí?

Klokan Parryův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Macropus - klokan
Klokan Parryův
Kde žije?

Klokan Parryův

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
1 944 2 minuty čtení

Klokan Parryův se řadí mezi středně velké druhy klokanů. Od ostatních druhů jej poznáma především podle nápadné kresby v jeho obličeji a také podle dlouhého ocasu s černou špičkou a černé jsou i jeho přední končetiny.

Klokan Parryův se ve volné přírodě vyskytuje v jižním Queenslandu a v severovýchodním Novém Jižním Walesu. Přednost dává rovinné nebo kopcovité krajině s řídkými eukalyptovými lesy nebo stromovým savanám. V savanách Queenslandu se jedná o nejrozšířenější druh klokana. Tvoří tlupy čítající až 50 jedinců, většinou jsou ale menší, kolem dvaceti kusů. Aktivní jsou tito klokani brzy ráno a navečer, především však přes noc.

Klokan Parryův náleží do čeledi klokanovití (Macropodidae) jsou druhá největší čeleď vačnatců (po vačicovitých) s 54 druhy v 11 rodech. Nezahrnuje však klokánkovité, kteří mají samostatnou čeleď, přestože se velmi klokanovitým podobají. Jedná se o středně velké až velké vačnatce (patří sem i největší druhy žijících vačnatců) s prodlouženými zadními končetinami, které u pozemních druhů slouží ke skákavému pohybu. U stromových druhů není prodloužení zadních končetin tak výrazné. Většina druhů je výhradně býložravých. Klokani jsou endemité, kteří žijí v Austrálii a Tasmánii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech.

Názvy ve světě

Klokan Parryův

Anglicky: Whiptail Wallaby, Chorvatsky: Ljepuškasti valabi, Německy: Hübschgesichtwallaby, Slovensky: Kengura Parryho

Mohlo by vás také zajímat

Klokanomyš spinifexováKlokan parmaKlokan rudýKlokan DoriůvKlokan velkýKlokan pruhovanýKlokan quokkaKlokan znamenanýKlokan bažinnýKlokan horský

Podělte se s námi o názor na tento text →