Aktuálně: 6 448 inzerátů160 629 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Klokan Matschieův

Dendrolagus matschiei

Klokan Matschieův

Dendrolagus matschiei

Klokan Matschieův

  • Výskyt: Poloostrov Huon, ostrov Umboi
  • Délka těla: 41-62 cm
  • Hmotnost: 7-11 kg
  • Březost: 32 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Až 20 let
  • Potrava: Výhonky a plody
Klokan Matschieův
Kam se řadí?

Klokan Matschieův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Dendrolagus - klokan
Klokan Matschieův
Kde žije?

Klokan Matschieův

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
2 180 2 minuty čtení

Klokan Matschieův je stromovým klokanem. Je obyvatelem horských deštných pralesů v nadmořských výškách mezi 1000 a 3300 m. n. m. na poloostrově Huon na východní Papui-Nové Guinei a na ostrově Umboi, kde byli pravděpodobně vysazeni.

Klokan Matschieův dosahuje hmotnosti těla 9-11 kilogramů v případě, že se jedná o samce a 7-9 kilogramů, jedná-li se o samice. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje od 41 do 62 centimetrů a délka ocasu 41-69 centimetrů. Dožívá se 8-10 let ve volné přírodě a v zajetí až 20 let.

Způsob života není moc prozkoumaný. V zajetí se chová jen ojediněle. Patří mezi samotářská zvířata. Je schopen skákat z větve na větev se vzdálenosti až 10 m. Neublíží si ani při skoku z výšky 20 m, ale většinou dává přednost klidnému sestupu pozadu. Jako kormidlo při skoku využívá ocas. Živí se listy, výhonky a plody. Klokan Matschieův je ohrožen kácením lesů a ztrátou životního prostředí.

Klokan Matschieův má jedno mládě, které kojí jeden rok. Samice tohoto druhu je březí 32 dní. Mládě měří pouhý jeden centimetr, a váží jeden gram. Ihned po narození dokáže vyšplhat do matčina vaku. Po roce mláděti narostou silné drápy a začne z matčina vaku vylézat. Pád ze stromu je pro mládě smrtelný.

Názvy ve světě

Klokan Matschieův

Anglicky: Matschie's Tree-kangaroo, Německy: Matschie-Baumkänguru

Mohlo by vás také zajímat

Klokanomyš spinifexováKlokan parmaKlokan rudýKlokan DoriůvKlokan velkýKlokan pruhovanýKlokan quokkaKlokan znamenanýKlokan bažinnýKlokan horský

Podělte se s námi o názor na tento text →