Aktuálně: 6 311 inzerátů161 040 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Klokan obrovský

Macropus giganteus

Klokan obrovský

Macropus giganteus

Klokan obrovský

  • Výskyt: Východní Austrálie
  • Délka těla: 120 cm
  • Hmotnost: 65 kg
  • Březost: 36 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Výhonky keřů, tráva, byliny, plody
Klokan obrovský
Kam se řadí?

Klokan obrovský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Macropus - klokan
Klokan obrovský
Kde žije?

Klokan obrovský

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
7 621 2 minuty čtení

V dospělosti dosahuje klokan obrovský délky těla kolem 120 centimetrů a hmotnost tohoto vačnatce může dosáhnout až k 65 kilogramům. Jeden skok může být dlouhý až 13 metrů. Jako u ostatních velkých klokanů jsou samci mnohem větší než samice a mohou dosáhnout dvakrát či třikrát větší váhy.

Klokan obrovský se ve volné přírodě vyskytuje v řídkých lesích východní Austrálie. Jedná se o nejrozšířenější druh klokana sušších oblastí. Zdržuje se ve skupinkách, kde žije vždy jeden dospělý samec a dvě až tři samice s mláďaty a dva až tři mladí samci. Občas můžeme pozorovat samce při soubojích, jak se snaží, opřeni o svalnaté ocasy, vzájemně se kopnout silnýma zadníma nohama do břicha.

Samice klokana obrovského jsou březí 36 dnů. Rodí se jedno, velmi malé, slepé a holé mládě. Díky drápkům na předních končetinách se čerstvě narozené mládě dosouká srstí matky až do jejího vaku. Mládě nedokáže ihned po porodu samo sát, matka mu několikrát denně vstříkne mléko do tlamičky. Než mládě poprvé opustí vak, uplyne téměř jeden rok. Ještě dalšího půl roku však sají mateřské mléko.

Klokan obrovský je aktivní v noci. Přes den odpočívá ve stínu stromů a po setmění okusuje šťavnaté výhonky keřů, trávu, byliny a spadané plody.

Názvy ve světě

Klokan obrovský

Anglicky: Eastern Grey Kangaroo, Německy: Östliches Graues Riesenkänguru, Polsky: Kangur olbrzymi, Rumunsky: Cangur cenuşiu estic, Slovensky: Kengura sivá

Mohlo by vás také zajímat

Veleštír obrovskýGekon obrovskýChameleon obrovskýTukan obrovskýTesařík obrovskýKlokanomyš spinifexováKlokan parmaKlokan rudýKlokan DoriůvKlokan velký

Podělte se s námi o názor na tento text →