Aktuálně: 4 345 inzerátů189 197 diskuzních příspěvků17 953 uživatelů

Klokan Goodfellowův

Dendrolagus goodfellowi

Klokan Goodfellowův

Dendrolagus goodfellowi

Klokan Goodfellowův

  • Výskyt: Papua Nová Guinea
  • Hmotnost: 5-9 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Býložravec
Klokan Goodfellowův
Kam se řadí?

Klokan Goodfellowův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Dendrolagus - klokan
Klokan Goodfellowův
Kde žije?

Klokan Goodfellowův

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
3 313 2 minuty čtení

Klokan Goodfellowův je stromový druh klokana, který se vyskytuje v Papui Nové Guinei, s výjimkou hory Torricelli.

Klokan Goodfellowův váží v dospělosti od pěti do devíti kilogramů, má huňatou srst i na chodidlech s rezavou barvou a bílou maskou. Anatomie předních a zadních končetin je odlišná od pozemních druhů klokanů. Tento druh patří mezi býložravce, živí se epifyty, ovocem, a výhonky stromových rostlin.

Klokan Goodfellowův patří ke vzácně chovanému druhu. V zajetí je však poměrně lehce ochočitelný - chová se v kontaktních chovech. Vyžaduje prostorné expozice s množstvím větví na šplhání s větším množstvím krmných míst. V České republice se tento druh nechová.

Klokan pralesní náleží do čeledi klokanovití (Macropodidae) jsou druhá největší čeleď vačnatců (po vačicovitých) s 54 druhy v 11 rodech. Nezahrnuje však klokánkovité, kteří mají samostatnou čeleď, přestože se velmi klokanovitým podobají. Jedná se o středně velké až velké vačnatce (patří sem i největší druhy žijících vačnatců) s prodlouženými zadními končetinami, které u pozemních druhů slouží ke skákavému pohybu. U stromových druhů není prodloužení zadních končetin tak výrazné. Většina druhů je výhradně býložravých. Klokani jsou endemité, kteří žijí v Austrálii a Tasmánii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech. K rychlému pohybu používá většina klokanů skákání snožmo. Ve vysokých rychlostech až okolo 50 km/h nechávají ocas ve vzduchu a udržují s ním jen směr a rovnováhu, zatímco při pomalejších rychlostech na zem kladou zadní končetiny i s ocasem.

Názvy ve světě

Klokan Goodfellowův

Anglicky: Goodfellow's Tree-kangaroo, Německy: Goodfellows Baumkänguruh, Francouzsky: Cangourou arboricole de Goodfellow

Mohlo by vás také zajímat

Klokanomyš spinifexováKlokan parmaKlokan rudýKlokan DoriůvKlokan velkýKlokan pruhovanýKlokan quokkaKlokan znamenanýKlokan bažinnýKlokan horský

Podělte se s námi o názor na tento text →