Aktuálně: 6 448 inzerátů160 637 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Klokan dama

Macropus eugenii

Klokan dama

Macropus eugenii

Klokan dama

  • Výskyt: Jižní a západní Austrálie
  • Délka těla: 52-68 cm
  • Hmotnost: 7-9 kg
  • Březost: 25-28 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Až 10 let
  • Potrava: Býložravec
Klokan dama
Kam se řadí?

Klokan dama

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Macropus - klokan
Klokan dama
Kde žije?

Klokan dama

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
3 340 2 minuty čtení

Klokan dama se ve volné přírodě vyskytuje v jižní a západní Austrálii a přilehlých ostrovech. Obývá oblasti s hustou vegetací, jaké vídáme v řídkých eukalyptových lesích, v pobřežních stepních formacích a v mallee (oblast suchých keřů). V dospělosti dorůstá délky těla 52-68 centimetrů. Ocas může dosahovat až 45 centimetrů. Samci tohoto druhu mohou vážit až 9 kilogramů, samice maximálně 7 kilogramů.

Klokan dama je březí 25-28 dní. Novorozené mládě váží méně než 1 g. Do vaku se vrací do 8-9 měsíců, samice mládě odstavuje v 10-11 měsících a dospívá mezi prvním a druhým rokem života. Klokani dama žijí ve skupinách se samicemi, mláďaty a několika samci, mezi nimiž dochází k bojůvkám o samice. Stáda mívají až 50 členů a jejich území může mít rozlohu 100 hektarů. Aktivní bývá především navečer a v noci. Jejich predátory jsou draví ptáci a pes dingo. Dožívají se přes deset let.

Klokan dama náleží do čeledi klokanovití (Macropodidae) jsou druhá největší čeleď vačnatců (po vačicovitých) s 54 druhy v 11 rodech. Nezahrnuje však klokánkovité, kteří mají samostatnou čeleď, přestože se velmi klokanovitým podobají. U stromových druhů není prodloužení zadních končetin tak výrazné. Většina druhů je výhradně býložravých. Klokani jsou endemité, kteří žijí v Austrálii a Tasmánii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech. K rychlému pohybu používá většina klokanů skákání snožmo.

Názvy ve světě

Klokan dama

Anglicky: Tammar Wallaby, Maďarsky: Derby kenguru, Německy: Derbywallaby, Polsky: Walabia dama, Slovensky: Kengura dama

Mohlo by vás také zajímat

Daman skalníKlokanomyš spinifexováKlokan parmaKlokan rudýKlokan DoriůvKlokan velkýKlokan pruhovanýKlokan quokkaKlokan znamenanýKlokan bažinný

Podělte se s námi o názor na tento text →