Aktuálně: 4 424 inzerátů179 669 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Klokan rudý

Macropus rufus

Klokan rudý

Macropus rufus

Klokan rudý

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka těla: 1-1,6 m
  • Hmotnost: 20-95 kg
  • Březost: 32-34 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva, ovoce
Klokan rudý
Kam se řadí?

Klokan rudý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Macropus - klokan
Klokan rudý
Kde žije?

Klokan rudý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 27.06.2013, 12:37
15 644 2 minuty čtení

Klokan rudý je největší žijící vačnatec na světě, obývá celou Austrálii. Velikost populace značně kolísá rok od roku v závislosti na počasí. Když je dostatek dešťů, počet klokanů dosahuje téměř 12 milionů, když je naopak sucho, klesá zhruba na pouhou polovinu. Když samice následkem sucha nemají dost potravy, nezabřeznou a při dlouhém suchu samci nevytvářejí sperma. Klokani rudí žijí ve skupinách po dvou až deseti jedincích s jedním dominantním samcem, ale v suchém období se u tůně s vodou může nashromáždit až 1 500 klokanů. Klokani varují členy skupiny před nebezpečím dupáním nohama nebo tlučením ocasem. Skupina na útěku dokáže vyvinout rychlost kolem 50 kilometrů v hodině, ovšem jen nakrátko. Tito klokani jsou čilí v noci, někdy se pasou i brzy zrána nebo pozdě odpoledne.

Klokan rudý dosahuje délky těla od 1 až do 1,6 metru, ocas tohoto druhu bývá dlouhý v rozmezí 75 centimetrů až 1,2 metru, hmotnost zvířat je značně proměnlivá – 20 až 95 kilogramů.

Klokan rudý je domovinou v Austrálii; kde obývá travnaté savany, pouště a mírné lesy.

V Austrálii je klokan rudý považován za škůdce a bývá loven pro maso i jeho kůži. Druhový název rudý dostal ne podle barvy srsti, ale proto, že žláza na prsou samců vylučuje rudé barvivo.
 

Názvy ve světě

Klokan rudý

Anglicky: Red Kangaroo, Německy: Rotes Riesenkänguru, Francouzsky: Kangourou roux, Holandsky: Rode reuzenkangoeroe, Chorvatsky: Crveni klokan, Polsky: Kangur rudy, Rumunsky: Cangur uriaş roşu, Rusky: Большой рыжий кенгуру, Slovensky: Kengura červená, Španělsky: Canguro rojo

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan vínorudýStepník rudýHýl rudýBřehouš rudýKlokanomyš spinifexováKlokan parmaKlokan DoriůvKlokan velkýKlokan pruhovanýKlokan quokka

Foto: http://library.sandiegozoo.org

Podělte se s námi o názor na tento text →