Aktuálně: 4 326 inzerátů190 218 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Hýl rudý

Carpodacus erythrinus

Hýl rudý

Carpodacus erythrinus

Hýl rudý

  • Výskyt: Většina Evropy a Asie
  • Velikost: 14,5 cm
  • Hmotnost: 17-26 g
  • Počet vajec: 3-6 ks
  • Inkubační doba: 11-12 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Semena a pupeny
Hýl rudý
Kam se řadí?

Hýl rudý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Fringillidae - pěnkavovití
  • Podčeleď: Carduelinae
  • Rod: Carpodacus - hýl
Hýl rudý
Kde žije?

Hýl rudý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 20.03.2014, 13:00
5 778 2 minuty čtení

Znaky

Samička je nenápadné olivově zelená, sameček má červenou přední stranu a červený kostřec. Hýl rudý je dlouhý 14,5 centimetrů.

Prostředí

Vlhké louky se skupinami stromů, křovinaté okraje lesů, luzní lesy, paseky a ovocné zahrady. Na jihu na subalpínských a alpínských loukách ve výšce až 2000 m n.m. Hnízdění v České republice bylo poprvé prokázáno v roce 1962 u Tovačova, zvláště po roce 1970 došlo ke značnému rozšíření lokalit a nárůstu počtu hnízdících ptáků. V současné době hnízdí ve všech pohraničních pohořích a na Českomoravské vysočině, v nižších polohách hnízdí především na Ostravsku; celková populace byla v letech 1973-77 odhadována na 30-50 párů, v letech 1985-89 na 350-450 párů a v letech 2001-2003 již na 1300-2000 párů.

Rozmnožování

Samci se na hnízdiště vrací o několik dní dříve než samice a v předhnízdní době bývají značně agresivní, avšak bez přesně vymezených teritorií. Hnízdo staví samotná samice nízko nad zemí ve vysokých bylinách nebo keřích. Hýl rudý hnízdí 1x ročně; snůška čítá 3-6(7) modravých, jemně tmavě skvrnitých vajec o velikosti 19,97 x 14,53 mm. Inkubace trvá 11-12 dnů, sedí pouze samice. Mláďata krmí oba rodiče; hnízdo opouštějí po 9-12 dnech a pohlavně dospívají ve 2. roce.

Názvy ve světě

Hýl rudý

Anglicky: Scarlet Rosefinch, Dánsky: Karmindompap, Estonsky: Karmiinleevike, Finsky: Punavarpunen, Francouzsky: Roselin cramoisi, Holandsky: Roodmus, Chorvatsky: Rujnica, Islandsky: Rósafinka, Italsky: Ciuffolotto scarlatto, Maďarsky: Karmazsinpirók, Německy: Karmingimpel, Norsky: Rosenfink, Polsky: Dziwonia, Portugalsky: Pintarrôxo-carmíneo, Slovensky: Červenák karmínový, Španělsky: Camachuelo carminoso, Švédsky: Rosenfink

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan vínorudýStepník rudýHýl obecnýBřehouš rudýKlokan rudýNorník rudýHýl

Foto: http://www.birdwatching.pl

Podělte se s námi o názor na tento text →