Aktuálně: 4 588 inzerátů178 151 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Norník rudý

Clethrionomys glareolus

Norník rudý

Clethrionomys glareolus

Norník rudý

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 80-122 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 10-36 g
  • Březost: 19-20 dnů
Norník rudý
Kam se řadí?

Norník rudý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Arvicolinae - hraboši
  • Rod: Clethrionomys - norník
Norník rudý
Kde žije?

Norník rudý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
6 076 2 minuty čtení

Identifikace

Norník rudý je dlouhý 80-122 milimetrů, ocas má 31-65 milimetrů, zadní tlapka má 15,5-20,5 milimetrů, ucho 10-17 milimetrů. Hmotnost dospělého zvířete je od 10 do 36 gramů. Je nápadný červenorezavým zbarvením srsti na hřbetě, boky jsou lehce došeda, břicho je světlé. Ocas dosahuje poloviny těla. Stoličky mláďat jsou zprvu bez kořenů, které se objevují v dospívání a pak dorůstají po celý život.

Rozšíření

Norník rudý se vyskytuje v převážné části Evropy a zasahuje až na západní Sibiř. Nenajdeme ho na několika ostrovech v Baltském moři (například Bornholm a Gotland), v nejsevernější části Skandinávie a vysoko v horách. Zahlédnout ho můžeme v keřích nebo v lesích, zejména listnatých, ale také pod stohy slámy.

Způsob života

Norník rudý si oblíbil listnaté, smíšené i lužní lesy. Vyhrabává si pod listím systém mělkých chodeb s četnými vchody. Je čilý ve dne i v noci, neupadá do zimního spánku. Začíná se rozmnožovat již koncem února. Samice je březí 19 až 20 dnů. V kulovitém hnízdě vystlaném trávou, mechem a ptačími pery přichází na svět tři až šest holých a slepých mláďat. Mláďata rychle rostou a již po třech až čtyřech týdnech jsou odstavena a záhy se sama mohou rozmnožovat. Mláďata narozená na jaře již mohou mít začátkem léta vlastní potomstvo.

Názvy ve světě

Norník rudý

Anglicky: Bank Vole, Dánsky: Rødmus, Holandsky: Rosse woelmuis, Chorvatsky: Riđa voluharica, Maďarsky: Vöröshátú erdeipocok, Německy: Rötelmaus

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan vínorudýStepník rudýHýl rudýBřehouš rudýKlokan rudý

Foto: http://pinguicula.typepad.com

Podělte se s námi o názor na tento text →