Aktuálně: 4 310 inzerátů183 558 diskuzních příspěvků17 863 uživatelů

Klokan velký

Macropus fuliginosus

Klokan velký

Macropus fuliginosus

Klokan velký

  • Výskyt: Jižní Austrálie
  • Délka těla: 1,7 m s ocasem
  • Hmotnost: 20-75 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva, listy
Klokan velký
Kam se řadí?

Klokan velký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Macropus - klokan
Klokan velký
Kde žije?

Klokan velký

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 28.02.2014, 19:00
12 780 2 minuty čtení

Tento druh patří k největším a nejhojnějším klokanům na světě. Co do velikosti je klokan velký na třetím místě. Tento druh má hustou hrubou srst, která kolísá od světle šedohnědé po čokoládově hnědou se světlejší hrudí a břichem, a tmavohnědý až černý čenich. Klokan velký je robustní zvíře se silným, dozadu zúženým ocasem.

Klokan velký žije ve volné přírodě ve skupinách po dvou až patnácti zvířatech, která se poznávají čichem. Samec klokana má zvlášť výrazný pach a bývá zhruba dvakrát větší než samice téhož druhu.

Během doby rozmnožování je klokan velký agresivní a samci spolu bojují o samice, o potravu a místa k odpočinku. Soupeři se zaklesnou předníma nohama a přetlačují nebo se opírají o ocas a kopou se zadníma nohama. Klokani velcí se pasou v noci, obyčejně na travinách, okusují také křoviny a nízké stromy.

Klokan velký dorůstá délky těla 90 centimetrů až 1,4 metru, ocas dosahuje délky kolem 75 centimetrů a maximálně měří jeden metr, hmotnost u dospělých zvířat značně kolísá a je závislá na pohlaví, samičky dosahují nižší hranice, kdežto samci vyšší hranice (20-75 kg).

Klokan velký obývá jižní Austrálii, kde se vyskytuje v řídkých lesích, křovinách, buších, vlhkých i suchých vřesovištích a také na travnatých savanách. Tento druh byl hlavně v minulosti silně pronásledován jako zemědělský škůdce. I dnes je klokan loven pro své maso i kůži.

Názvy ve světě

Klokan velký

Anglicky: Western Grey Kangaroo, Maďarsky: Nyugati szürke óriáskenguru, Německy: Westliches Graues Riesenkänguru, Rumunsky: Cangurul cenuşiu vestic, Slovensky: Kengura tmavochvostá

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýVaza velkýVelký münsterlandský ohařVelký hrubosrstý vendéeský basetVelký modrý gaskoňský honičElo velkýNěmecký špic velkýVelký švýcarský salašnický pesKnírač velkýDrakoun velký

Foto: http://www.ellura.info

Podělte se s námi o názor na tento text →