Aktuálně: 6 448 inzerátů160 710 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Delfín kapverdský

Stenella frontalis

Delfín kapverdský

Stenella frontalis

Delfín kapverdský

  • Výskyt: Atlantský oceán
  • Délka těla: 1,7-2,3 m
  • Hmotnost: Až 140 kg
  • Březost: 14-15 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Ryby a olihně
Delfín kapverdský
Kam se řadí?

Delfín kapverdský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Odontoceti - ozubení
  • Infrařád: Delphinida
  • Nadčeleď: Delphinoidea
  • Čeleď: Delphinidae - delfínovití
  • Rod: Stenella - delfín
Delfín kapverdský
Kde žije?

Delfín kapverdský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.01.2014, 13:00
3 931 2 minuty čtení

Tento druh se od delfína mexického pozná podle ploššího těla a kratšího zobáku a podle světlého pruhu od ramen až k ocasní ploutvi. Stejně jako jeho mexický příbuzný se rodí delfín kapverdský beze skvrn. Ty se objevují nejdříve na břiše a teprve později, s přibývajícím věkem, se šíří na hřbet. Loví v noci ryby a olihně, které se vynořují z hlubších vod. Ve dne se spokojuje s rybami z povrchových vod nebo pronásleduje kořist v písčitém dně při pobřeží.

Délka těla se pohybuje mezi 1,7-2,3 metry, hmotnost se pohybuje kolem 140 kilogramů.

Delfín kapverdský obývá Atlantský oceán; vyskytuje se podél pobřeží i otevřené moře. Tento delfín se dosud loví pro maso a jako návnada v Karibském moři.

Delfínovití (Delphinidae) jsou čeleď řádu kytovců, třídy savců. Jsou příbuzní s velrybami a sviňuchovitými.

Většina druhů této čeledi se vyskytuje na otevřeném moři, na rozdíl od delfínovcovitých. I když několik druhů, například orcela tuponosá, se zdržuje u pobřeží či v říčních tocích.

Jednotlivé druhy měří od 1,2 metrů k 7 metrům a váží od 40 kg po 4.5 tuny. Většina druhů však váží 50 až 200 kg. Vyskytují se celosvětově, nejčastěji v mělkých mořích. Všechny druhy se řadí mezi masožravce. Delfíni plavou rychlostí asi 26 km/h, ale byla už naměřena i rychlost 64 km/h.

Názvy ve světě

Delfín kapverdský

Anglicky: Atlantic Spotted Dolphin

Mohlo by vás také zajímat

Delfínec velrybovitýDelfín mexickýDelfín pruhovanýDelfínovec čínskýDelfínovec ganžskýDelfínovec amazonskýDelfín dlouholebýDelfín skákavýDelfín obecný

Foto: life-sea.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →