Aktuálně: 5 297 inzerátů170 982 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Delfín obecný

Delphinus delphis

Delfín obecný

Delphinus delphis

Delfín obecný

  • Výskyt: Většina moří světa
  • Délka těla: 1,8-2,4 m
  • Hmotnost: 50-90 kg
  • Březost: 10 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Až 30 let
  • Potrava: Ryby a hlavonožci
Delfín obecný
Kam se řadí?

Delfín obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Odontoceti - ozubení
  • Infrařád: Delphinida
  • Nadčeleď: Delphinoidea
  • Čeleď: Delphinidae - delfínovití
  • Rod: Delphinus - delfín
Delfín obecný
Kde žije?

Delfín obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
22 699 3 minuty čtení

Charakteristika

Délka těla 1,8-2,4 m, hmotnost 50-90 kg. Stavba těla je štíhlá, rybího tvaru. Čumák je úzký. Dolní čelist nese na každé straně 33-67 (obvykle 40-50) kuželovitých zubů. Čelistní oblouky sahají daleko před čelo, takže horní čelist vypadá v pohledu ze strany užší než dolní. Nad plochým hřbetem vyčnívá téměř přesně v polovině délky zaoblená trojúhelníkovitá ploutev se slabě dozadu zahnutou špičkou. Prsní ploutve jsou dlouhé a úzké. Pod okem začínají dlouhé světlé až šedé boční pruhy, které ostře kontrastují s tmavým hřbetem. Hřbetní strana je tmavohnědá až černá.

Výskyt

Po celém světě v tropických, subtropických a mírných pásmech; u evropského pobřeží ubývá četnost kusů od jihu k severu, ale díky Golfskému proudu se někdy objeví i ve Skandinávii. Ve Středomoří a ve východním Černém moři není nijak vzácný. Naproti tomu jen zřídkakdy v Baltském moři, i když delfín snáší výborně brakickou vodu. V souladu s nabídkou potravy se delfíni vyskytují převážně v pobřežních vodách.

Způsob života

Delfín obecný ztělesňuje přizpůsobivost savčího těla k životu podobnému rybám. Jeho elegantní proudnicové tělo mu dovoluje plavat rychlostí až 35 km/h, přičemž hlavním pohonným orgánem je ocasní ploutev. Je tak mohutná, že mu dovoluje vymrštit se z vody a jakoby stát na hladině. Vyskakuje z vody do několikametrové výšky a jeho skoky jsou dokonale zvládnuty. S tím souvisí i kousky, jimž se delfíni učí v různých delfináriích, kde svým uměním ohromují návštěvníky. Orientuje se a dorozumívá se soukmenovci vysoce vyvinutým sonarovým systémem, který daleko předčí podobný systém netopýrů, protože je schopný zachytit zvuky až do frekvence 200 kHz. Tak se delfíni mohou pod vodou dorozumívat na velké vzdálenosti a řídit patřičně své chování. Kromě toho má delfín vysoce vyvinutý mozek.

Delfín zachránil už i tonoucího člověka. Podobně totiž pomáhají svým zraněným druhům, mají-li třeba potíže s dýcháním. Čerstvě narozená mláďata vynášejí ihned na hladinu k nadechnutí; to činí v případě potřeby i další porodu asistující samice. Mláďata se stejně jako u ostatních kytovců rodí ocasem napřed, čímž se odlišují od všech ostatních savců.

Potrava

Delfíni se živí při povrchu plavajícími rybami a hlavonožci. Nejhojněji je v potravě zastoupena makrela a sleď. Tyto houfní ryby pronásledují delfíni ve skupinách, a tak zabraňují příliš rychlému rozpadu hejna ryb. Takový společný lov se obvykle ukazuje jako výhodnější, i když se kořist dělí mezi všechny členy delfíni skupiny. Na podzim a v zimě táhnou delfíni do hlubších moří, zatímco v létě se zdržují spíše při pobřeží.

Rozmnožování

Hlavní doba množení v evropských vodách je červen a červenec, v Černém moři spíše září. Březost trvá 10 měsíců. Delfín obecný se dožívá stáří kolem 30 let.

Názvy ve světě

Delfín obecný

Anglicky: Long-beaked Common Dolphin, Dánsky: Almindelig Delfin, EO Esperanto : , Holandsky: Gewone dolfijn, Chorvatsky: Prava pliskavica

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecný

Foto: http://www.fotocommunity.de

Podělte se s námi o názor na tento text →