Aktuálně: 4 590 inzerátů178 059 diskuzních příspěvků17 802 uživatelů

Delfín skákavý

Tursiops truncatus

Delfín skákavý

Tursiops truncatus

Delfín skákavý

  • Výskyt: V mořích teplého a mírného pásu
  • Délka těla: 2-3 m
  • Hmotnost: 200-300 kg
  • Březost: 12 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Ryby
Delfín skákavý
Kam se řadí?

Delfín skákavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Odontoceti - ozubení
  • Infrařád: Delphinida
  • Nadčeleď: Delphinoidea
  • Čeleď: Delphinidae - delfínovití
  • Rod: Tursiops - delfín
Delfín skákavý
Kde žije?

Delfín skákavý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.03.2014, 19:00
10 457 2 minuty čtení

Charakteristika

Zobák je krátký, dolní čelist přesahuje přes horní. V každé polovině čelisti je 20-26 zubů. Hřbetní ploutev je trojúhelníkovitě zašpičatělá, zřetelně protažená dozadu. Břišní strana je světlá až bílá, hřbetní strana šedohnědá až černá. Čelo a zobák jsou tmavé. Ve stavbě těla působí delfín skákavý mohutněji než delfín obecný.

Výskyt

Vyskytuje se na celém světě s těžištěm v pobřežních vodách mírného a chladnějšího pásma. Při evropském pobřeží je hojný a lze jej často pozorovat i v Severním moři. Do Baltského moře pronikají tito delfíni málokdy, ale ve vrcholném létě se objevují až u ostrovů Severního ledového oceánu a na pobřeží Bílého moře. V celé Středomoří a v Černém moři je rozšířen a místy dokonce hojný.

Způsob života

Delfín skákavý žije ve skupinách o 5-10 kusech, ale na některých místech byla zaznamenána seskupení až 100 zvířat. Tito delfíni jsou mimořádně aktivní, často vyskakují z vody a předvádějí i na volném moři dobře koordinované skupinové skoky. Rádi plavou za loděmi, které snadno předhoní, protože dovedou vyvinout rychlost kolem 30 km/h. Během páření na jaře a v létě se drží obě pohlaví ve společných skupinách, pak se však oddělí a táhnou opět odděleně. Na podzim opouštějí chladné vody a táhnou do subtropických moří. Mají výborné vyvinutý dorozumívací sonar, který pracuje v ultrazvukové oblasti, a jsou velmi učenliví.

U zvířat v zajetí bylo pozorováno, jak pomáhají svým druhům, kteří mají potíže s dýcháním, a vynášejí je na hladinu. Dva zdraví delfíni podeberou nemocného pod břichem a vynesou ho nahoru na svých prsních ploutvích.

Potrava

Téměř výlučně ryby, například makrely, sledi a další ryby vyskytující se v hejnech, které loví ve skupinách.

Názvy ve světě

Delfín skákavý

Anglicky: Indian Ocean Bottlenose Dolphin, Francouzsky: Souffleur Dauphin, Holandsky: Tuimelaar, Chorvatsky: Velika pliskavica, Německy: Großer Tümmler, Polsky: Delfin butlonosy, Rumunsky: Delfin mare, Slovensky: Delfín skákavý, Španělsky: Delfín mular

Mohlo by vás také zajímat

Delfínec velrybovitýDelfín mexickýDelfín pruhovanýDelfínovec čínskýDelfínovec ganžskýDelfínovec amazonskýDelfín kapverdskýDelfín dlouholebýTamarín skákavý - KalimikoDelfín obecný

Foto: http://nefsc.wordpress.com

Podělte se s námi o názor na tento text →