Aktuálně: 4 520 inzerátů178 388 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Kuna rybářská

Martes pennanti

Kuna rybářská

Martes pennanti

Kuna rybářská

  • Výskyt: Celý svět kromě Austrálie
  • Délka: 47-75 cm
  • Hmotnost: 1,3-5,5 kg
  • Březost: 11-12 měsíců
  • Počet mláďat: 1-5 ks
  • Potrava: Zající, veverky, myši, zdechliny
Kuna rybářská
Kam se řadí?

Kuna rybářská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Mustelidae - lasicovití
  • Podčeleď: Mustelinae - kuny
  • Rod: Martes - kuna
  • Podrod: Pekania
Kuna rybářská
Kde žije?

Kuna rybářská

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.01.2015, 19:00
4 886 2 minuty čtení

Vzdor svému jménu loví kuna rybářská hlavně suchozemská zvířata, různé myší, veverky a zajíce, jako jedna z mála šelem také urzony, a to ve dne i v noci. Ke jménu přišla nejspíš tak, že si ji někdo zmýlil s lovící vydrou nebo minkem. Starší název byl pekan. Kuna rybářská žije v rozlehlých lesích, otevřené krajině se vyhýbá. Má klínovitý čenich a kulaté boltce, tmavohnědá srst je velmi hustá na hlavě a na plecích, huňatý ocas a nohy jsou černé. Tato čilá kuna velmi dobře šplhá a mláďata vychovává vysoko ve větvích, jen někdy vyhledává doupě i ve skalách, pod kořeny a pařezy nebo v křoví.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje mezi 47-75 centimetry, délka ocasu 30-42 centimetrů, hmotnost kolísá od 1,3 do 5,5 kilogramu.

Domovinou tohoto druhu je Kanada a USA; konkrétně obývá jehličnaté a opadavé lesy. Tato kuna byla intenzivně lovena pro kožešinu, ročně bylo do pastí chyceno 50 000-130 000 kusů. K úbytku přispělo i rozsáhlé kácení lesů. Dnes je chráněna a vysazována.

Kuna rybářská náleží do čeledi lasicovití. Mezi lasicovité patří malé až středně velké druhy šelem. Rozšíření jsou na celém světě kromě Austrálie a Madagaskaru. V naší republice se původně vyskytovalo devět druhů, norek evropský však byl vyhuben. Na některých lokalitách v Čechách a jižní Moravě lze nalézt zdivočelé populace norků amerických uniklé z farem kožešinových zvířat. Lasicovití se vyznačují protáhlým štíhlým tělem, mají kratší nohy, našlapují na celou plochu (ploskochodci) nebo na polovinu chodidla (poloploskochodci).
 

Názvy ve světě

Kuna rybářská

Anglicky: Fisher, Chorvatsky: Kuna ribolovac, Slovensky: Kuna pekan

Mohlo by vás také zajímat

Kuna skalníKuna lesníLama vikuňa

Foto: http://proxvost.info

Podělte se s námi o názor na tento text →