Aktuálně: 4 463 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Kuna skalní

Martes foina

Kuna skalní

Martes foina

Kuna skalní

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 40-70 cm s ocasem
  • Hmotnost: 0,8-2 kg
  • Počet mláďat: 1-6 ks
  • Délka života: Až 10 let
  • Potrava: Myši, ptáci i plody ovoce
Kuna skalní
Kam se řadí?

Kuna skalní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Mustelidae - lasicovití
  • Podčeleď: Mustelinae - kuny
  • Rod: Martes - kuna
  • Podrod: Martes
Kuna skalní
Kde žije?

Kuna skalní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.01.2014, 19:00
16 908 4 minuty čtení

Charakteristika

Délka těla 30-50 cm, ocas 11-22 cm, hmotnost 0,8-2 kg. V tělesné stavbě i pohybových vlastnostech velmi podobná kuně lesní, kterou nepředstihuje v délce, nýbrž ve hmotnosti. Nejdůležitější vnější rozdíly jsou v tom, že kuna skalní má bílou až žlutavě bílou skvrnu na krku a hrudi, která vybíhá až na přední nohy, takže se ve stažené kožešině jeví jako vidlice: dále okraje uší, které nejsou nikdy žluté, a světlejší, masově zabarvený čenich (ten je u kuny lesní černý). Chodidla jsou jen málo ochlupená. Celková barva kožíšku je světlejší. Zimní srst nedosahuje kvalit kuny lesní, které se na trhu někdy říká „ušlechtilá kuna".

Výskyt

Kuna lesní a kuna skalní se do značné míry jedna druhé vyhýbají. Tam, kde jsou lesy osídleny kunou lesní, obývají skalní kuny vesnice i města, okraje vodních nádrží nebo otevřené oblasti s živými ploty, zídkami a seníky nebo stodoly v polích. Jejich rozšíření se v Evropě překrývá, ale jeho těžiště je u kuny skalní posunuto spíše na jih a sahá přes střední Asii až do severovýchodní Číny. Je to pěkný příklad toho, jak se dva druhy podobné velikostí i způsobu lovu rozdělí o životní prostor, aniž by si překážely. U nás běžný druh, a to i v bezprostředním okolí lidských sídlišť a můžeme se s ní setkat i v centru velkých měst.

Způsob života

Kuna skalní nikterak nezaostává za kunou lesní co do loveckých schopností, pohyblivosti a rychlosti. Nedovede se však tak hbitě pohybovat na stromech, protože je poněkud kratší a těžší. Zato na zemi je rychlejší než kuna lesní, vyslídí úkryt myší ve stodolách, probíhá skuliny v kamenných zídkách, různé věže a střechy kostelů i obytných domů, přičemž dělá ohromný hluk. Dělat hlomoz ji patrně baví a stejně tak ráda koulí na půdách domů různé předměty. Obyvatelé si pak často myslí, že na půdě „straší", či že tam chodí zloděj. Velmi dobře šplhá i po kolmých stěnách. Jako zvláštnost zaznamenanou v osmdesátých letech v Německu lze uvést škody na gumovém obložení a brzdových hadičkách zaparkovaných aut, jejichž prohryzání působilo kunám z dosud neznámých důvodů velkou radost. Jejich činnost se omezuje většinou na noční hodiny, takže si málokdo všimne, že i městská centra jsou obývána skalními kunami.

Potrava

Zcela nevybíravě žere kuna skalní všechna malá zvířata do velikosti kuřat a králíků. Myši tvoří hlavní složku její potravy, požírá však i krysy a potkany; i dešťovky mohou tvořit významnou část její kořisti. Miluje vejce, která dokáže velice zručně vynést z hnízda nebo kurníku, aniž by je rozbila. Právě v kurnících a holubnících může kuna způsobit větší škody, protože je ohromena nabídkou kořisti, která nemůže uniknout a často všechny ptáky zakousne.

Rozmnožování

Jako u kuny skalní probíhá páření ve vrcholném létě, ale mláďata přicházejí na svět díky dlouhé nitroděložní latenci teprve v dubnu nebo květnu. Po 35 dnech otvírají oči, jsou 7-8 týdnů kojena a ve třech měsících jsou natolik samostatná, že následují matku při lovu. Reprodukční schopnosti nabývají ve 3 letech a dosahují věku až 10 let. Díky sníženému zájmu o kuní kožíšky se stavy kuny skalní v posledních letech poněkud zvýšily.

Názvy ve světě

Kuna skalní

Anglicky: Beech Marten, Čínsky: 紫貂, Dánsky: Husmår, Francouzsky: Fouine, Holandsky: Steenmarter, Chorvatsky: Kuna bjelica, Italsky: Faina, Maďarsky: Nyest, Německy: Steinmarder, Rumunsky: Jder de piatră, Rusky: Kamennaja kunica, Slovensky: Kuna skalná

Mohlo by vás také zajímat

Neoféma skalníČmelák skalníOrel skalníBřehule skalníVlaštovka skalníHolub skalníSkalník modrýSkalník zpěvnýBrhlík skalníZedníček skalní

Foto: http://luaeterna.blogspot.cz

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podělte se s námi o názor na tento text →