Aktuálně: 4 593 inzerátů178 152 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Klokan skalní

Petrogale penicillata

Klokan skalní

Petrogale penicillata

Klokan skalní

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 50-60 cm
  • Hmotnost: 4-7,6 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva
Klokan skalní
Kam se řadí?

Klokan skalní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Petrogale - klokan
Klokan skalní
Kde žije?

Klokan skalní

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 13.03.2014, 19:00
4 269 2 minuty čtení

Klokan skalní je výborně přizpůsoben skákání a šplhání po skalnatém povrchu a schopen vyskočit do výše čtyř metrů. Má na chodidlech polštářky s drsným povrchem, takže nekloužou. Srst je středně až tmavohnědá na hřbetě, na plecích šedší a na trupu a bocích rezavá. Nohy a huňatý ocas jsou černé nebo tmavohnědé. Klokan skalní se pase v noci a ve dne odpočívá v rozsedlinách skal.

Klokan skalní dorůstá délky těla mezi 50-60 centimetry, ocas se pohybuje v délce 50-70 centimetrů, hmotnost dospělého zvířete kolísá od 4 do 7,6 kilogramů.

Ve volné přírodě se klokan skalní vyskytuje v Austrálii, byl vysazen také na Novém Zélandu a na Havaji; v těchto zemích se vyskytuje především v horských lesích.

Kdysi byl klokan skalní velmi hojný, ale počátkem 20. století rychle ubýval, protože byl loven pro kožešinu a považován za škůdce v zemědělství. Mnohé populace jsou nyní tvořeny jen deseti až dvanácti zvířaty, a to signalizuje další pokles. Český název početné čeledi, do které spadá i tento druh, je klokanovití (do této čeledi se řadí 54-57 druhů).

Pro australské domorodce byl klokan hlavní zdroj potravy. První Evropan, který měl možnost vidět klokany, byl James Cook v roce 1700. Přistěhovalci se, podobně jako domorodci, živili klokaním masem. Dnes se prodává i v evropských restauracích.
 

Názvy ve světě

Klokan skalní

Anglicky: Brush-tailed Rock Wallaby

Mohlo by vás také zajímat

Neoféma skalníČmelák skalníOrel skalníBřehule skalníVlaštovka skalníHolub skalníSkalník modrýSkalník zpěvnýBrhlík skalníZedníček skalní

Foto: http://www.zooinstitutes.com

Podělte se s námi o názor na tento text →