Aktuálně: 4 582 inzerátů178 167 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Skalník zpěvný

Monticola saxatilis

Skalník zpěvný

Monticola saxatilis

Skalník zpěvný

  • Výskyt: Evropa
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 14-16 dnů
  • Potrava: Hmyz a bobule
Skalník zpěvný
Kam se řadí?

Skalník zpěvný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Turdidae - drozdovití
  • Rod: Monticola - skalník
Skalník zpěvný
Kde žije?

Skalník zpěvný

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
3 014 2 minuty čtení

Znaky

Skalník zpěvný je pták připomínající zjevem drozda, má však dlouhá křídla a krátký ocas. Samička má ocas rezavě červený, mladí ptáci jsou ještě skvrnitější než samice. Při rozčílení pocukává ocáskem. Je o něco menší než drozd, dlouhý 19 cm.

Prostředí

Suťové a travnaté svahy v pahorkatinách a horách do 3000 m nad mořem, také v křovinách, někdy ve vinicích. V Německu i v Českých zemích se skalník zpěvný hojně vyskytoval až do konce minulého století (např. v Českém středohoří), dnes je zde velmi vzácný. Jeho vymizení snad souvisí i s tehdy oblíbeným chovem těchto atraktivních zpěváků. Býval hojný i ve vinicích, dnes už zde nenachází vhodné prostředí.

Rozmnožování

V hnízdišti zpívá sameček skalníka flétnovým hlasem z hromady skal, často i v letu, kdy bez hlesu vylétá a pak za zpěvu se zas snáší k zemi. Hnízdo staví ve škvíře ve skále, v dutině nebo ve výklenku ve zdi až 7 m vysoko, někdy i při zemi. Vchod do hnízda je často schován pod keřem. Hnízdo tvoří zevně nepořádně vyhlížející hromada stébel s čistě vykrouženou hnízdní jamkou, kde samička 14 až 16 dní sedí na 4 až 6 vejcích. Mláďata zůstávají v hnízdě asi 14 dní a rodiče je ještě krmí dva týdny poté, když hnízdo opustí. Pak se mladí ptáci rozletí a až do příštího hnízdění žijí jednotlivě. Pozdě na podzim můžeme ještě poznat podle opeření mladé samečky. Staří samečkové mají až do pozdního léta pestrý svatební šat, pak přepeřují do prostého šatu zimního.

Potrava

Hmyz a bobule. Když skalník zpěvný hledá potravu, klaní se a rozvírá ocas.

Názvy ve světě

Skalník zpěvný

Anglicky: Rock Thrush, Dánsky: Stendrossel, Finsky: Kivikkorastas, Francouzsky: Merle de roche, Holandsky: Rode rotslijster, Chorvatsky: Kamenjar, Islandsky: Rauðþröstungur, Italsky: Codirossone, Maďarsky: Kövirigó, Německy: Steinrötel, Norsky: Steintrost

Mohlo by vás také zajímat

Tui zpěvnýRákosník zpěvnýSkalník modrýDrozd zpěvný

Foto: http://www.oiseaux.net

Podělte se s námi o názor na tento text →