Aktuálně: 4 352 inzerátů189 051 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Skalník modrý

Monticola solitarius

Skalník modrý

Monticola solitarius

Skalník modrý

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 20 cm
  • Hmotnost: 45-65 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 12-13 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Hmyz
Skalník modrý
Kam se řadí?

Skalník modrý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Turdidae - drozdovití
  • Rod: Monticola - skalník
Skalník modrý
Kde žije?

Skalník modrý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
3 665 2 minuty čtení

Znaky

Černý sameček má namodralý nádech, samička je šedočerná se světlejšími skvrnami. Skalník modrý je velký téměř jako špaček, je dlouhý 20 cm. Chováním připomíná spíše bělořita než drozda, je to plachý pták.

Prostředí

Skalami obklopená horská údolí se sutí v blízkosti vody. V horách se vyskytuje až do 3000 m n.m., setkáme se s ním ale i na skalnatém mořském pobřeží, mnohdy i ve zříceninách a v osadách.

Rozmnožování

Zpěv skalníka modrého zní flétnovitě a melancholicky a rozléhá se do dálky. Nápadný je zvláště tehdy, když ostatní ptáci zmlknou, třebas večer nebo za deště. Zpěv je občas promíchán drsnějšími tóny. Někdy pták zpívá v letu s rozprostřeným ocasem, většinou ale v sedě na vrcholu skály. Hnízdící pár zůstává vybranému hnízdišti věrný. Hnízdo si staví ve skalní puklině nebo v dutině a buduje je po způsobu drozdů důkladně a měkce je vystýlá. V květnu klade samice 4 až 5 modrých, často červeně skvrnitých vajíček, na nichž sedí 12 až 13 dní. Mláďata zůstávají na hnízdě asi 18 dní po vyklubání, první mladí ptáci hnízdo opouštějí v polovině června. Rodiče se pak s mladými ptáky potulují po hnízdišti. Mladí samečkové se teprve ve druhém nebo třetím roce po vypelichání zbarví do modravého šatu starých ptáků. Skalník modrý je tažný pták, přilétající na hnízdiště koncem března a odlétající v září.

Potrava

Skalník modrý číhá na kořist na vyvýšeném místě. Potravu, hlavně hmyz, sbírá ze země nebo ze stébel. Potřebuje také pít a každodenně se vykoupat. Kromě hmyzu se živí i bobulemi.

Názvy ve světě

Skalník modrý

Anglicky: Blue Rock Thrush, Dánsky: Blådrossel, Holandsky: Blauwe rotslijster, Chorvatsky: Modrokos, Islandsky: Bláþröstungur, Italsky: Passero solitario, Maďarsky: Kék kövirigó, Německy: Blaumerle

Mohlo by vás také zajímat

Vini modrýModrý gaskoňský basetVelký modrý gaskoňský honičLeguánek modrýKvětomil modrýSkalník zpěvnýBuvolec modrýNahur modrýKrálík moravský modrýKrálík slovenský sivomodrý rex

Foto: http://www.birdsineurope.com

Podělte se s námi o názor na tento text →