Aktuálně: 4 341 inzerátů183 115 diskuzních příspěvků17 857 uživatelů

Tui zpěvný

Prosthemadera novaeseelandiae

Tui zpěvný

Prosthemadera novaeseelandiae

Tui zpěvný

  • Výskyt: N. Zéland, Chathamský, Aucklandský a ostrov Kermadec
  • Velikost: 30 cm
  • Hmotnost: 90-150 g
  • Potrava: Nektar, ovoce, hmyz, pyl a semena
Tui zpěvný
Kam se řadí?

Tui zpěvný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Meliphagidae - kystráčkovití
  • Rod: Prosthemadera - tui
Tui zpěvný
Kde žije?

Tui zpěvný

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Metod Macek 29.11.2013, 21:44
8 207 2 minuty čtení

Ide o endemický druh Nového Zélandu. Z diaľky tui zpěvný pôsobí, akoby bol celý čierny, okrem malého bieleho ,,podbradníka". Sfarbenie tuiho je však bohatšie, perá majú zelený a purpurový lesk. Chrbát a spodná časť hrude sú hnedé. Žltá farba nad zobákom je peľ z kvetov. Sú veľmi inteligentné tak ako papagáje. Dokážu napodobňovať zvuky aj ľudský hlas. Samec je veľmi agresívny a teritoriálny, to platí hlavne pri zbere potravy a počas hniezdneho obdobia. Tui zpěvný hniezdi v septembri až októbri. Väčšina novozélandských lesov bola zničená, no sa dobre adaptoval na zmeny spôsobené ľudskou činnosťou. Profituje z nových druhov potravy, ktoré mu poskytuje množstvo kvitnúcich rastlín vysadených okolo domov. Predátori, ktorí ho ohrozujú sú hlavne lasice, potkany a majna kobilčí (Acridotheres tristis), ktorá mu konkuruje v potrave a niekedy mu ničí aj vajcia.

Tui zpěvný náleží do čeledi kystráčkovití (Meliphagidae) představují početnou čeleď čítající na 182 druhů malých až středně velkých pěvců řazených do 42 rodů. Většina z nich se vyskytuje v Austrálii a na Nové Guiney, některé druhy jsou zastoupené také na Novém Zélandu a na některých tichooceánských ostrovech. Náleží mezi významné opylovače, a to zejména u rostlin z čeledí Proteaceae, Myrtaceae a Epacridaceae. Miskovitá hnízda z travin, větviček, kůry a chmýři staví ve vidlicích stromů.

Názvy ve světě

Tui zpěvný

Anglicky: Tui, Německy: Tui, Dánsky: Præstefugl, Španělsky: Mielero Tui, Finsky: Tui, Francouzsky: Méliphage tui, Italsky: Tui, Japonsky: Erimakimitsusui, Japonsky 2: エリマキミツスイ, Holandsky: Toei, Norsky: Tuihonningeter, Polsky: Kedziornik, Rusky: Новозеландский туи, Slovensky: Medárik kazateľ, Švédsky: Tui, Čínsky: 簇胸吸蜜鸟

Mohlo by vás také zajímat

Rákosník zpěvnýSkalník zpěvnýDrozd zpěvný

Podělte se s námi o názor na tento text →