Aktuálně: 4 311 inzerátů183 564 diskuzních příspěvků17 863 uživatelů

Vlaštovka skalní

Cecropis daurica

Vlaštovka skalní

Cecropis daurica

Vlaštovka skalní

  • Výskyt: Evropa, Asie, Afrika
  • Inkubační doba: 14 dnů
  • Potrava: Hmyz
Vlaštovka skalní
Kam se řadí?

Vlaštovka skalní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Hirundinidae - vlaštovkovití
  • Podčeleď: Hirundininae
  • Rod: Cecropis
Vlaštovka skalní
Kde žije?

Vlaštovka skalní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
3 132 2 minuty čtení

Znaky

Vlaštovka skalní má červenohnědý kostřec a červenohnědý týlní proužek. Dlouhá ocasní péra. Létá pomaleji než vlaštovka obecná, často krouží a ve větru zůstává „stát" ve vzduchu, přičemž jen mírně kormidluje. Na první pohled se podobá vlaštovce obecné ale je o něco tmavší.

Prostředí

Vlaštovka skalní hnízdí pod mosty, v jeskyních, rozvalinách i v domech, vždy v blízkosti vody. Na území České republiky nehnízdí, poprvé u nás byla pozorována teprve v nedávné minulosti. Objevuje se v otevřené kopcovité krajině jižní Evropy a Asie, Portugalska, Španělska, Japonska, Indie a Afriky. Zimují v Africe nebo Indii a občas zaletuje i na Vánoční ostrov a severní Austrálii.

Rozmnožování

Vlaštovky sbírají vlhkou hlínu, promíchají ji s lepivými slinami a pak staví hnízdo, jež typický tvar připomíná po délce rozpůlenou láhev a je upevněno na stropě. Jeho délka včetně láhvovitého vchodu je až 50 centimetrů. Vlaštovka skalní hnízdí od května do července, na vejcích sedí samička zhruba 2 týdny (12-16 dnů), mláďata hnízdo opouštějí ve stáří 20 až 21 dnů a jsou dále přikrmována rodiči ještě další 2 týdny.

Potrava

I tento druh z čeledi vlaštovkovitých je výborný letec a loví ve vzduchu nalovený hmyz až do velikosti motýlů a vážek.

Názvy ve světě

Vlaštovka skalní

Anglicky: Red-rumped Swallow, Finsky: Ruostepääsky, Francouzsky: Hirondelle rousseline, Holandsky: Roodstuitzwaluw, Chorvatsky: Pećinska lastavica, Islandsky: Brandsvala, Italsky: Rondine rossiccia, Maďarsky: Vörhenyes fecske, Německy: Rötelschwalbe

Mohlo by vás také zajímat

Neoféma skalníVlaštovka obecnáČmelák skalníOrel skalníBřehule skalníHolub skalníSkalník modrýSkalník zpěvnýBrhlík skalníZedníček skalní

Foto: http://www.dutchbirding.nl

Podělte se s námi o názor na tento text →