Aktuálně: 4 383 inzerátů184 535 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Holub skalní

Columba livia

Holub skalní

Columba livia

Holub skalní

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 30-35 cm
  • Hmotnost: 180-360 g
  • Inkubace: 17 dnů
  • Počet vajec: 2 ks
  • Potrava: Semena, plody, hmyz, odpadky
Holub skalní
Kam se řadí?

Holub skalní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Columbiformes - měkkozobí
  • Čeleď: Columbidae - holubovití
  • Rod: Columba - holub
Holub skalní
Kde žije?

Holub skalní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
7 053 2 minuty čtení

Znaky

Holub skalní je výchozí formou všech ras domácích holubů. Žije divoce v oblasti Středomoří, v Anglii a jižní Asií, vždy ale daleko od lidí. Od podobného holuba doupňáka se liší bílým kostřecem, v Turecku ale tento rozdíl mizí.

Prostředí

Holubi skalní hnízdí ve skalách a zříceninách, ale nikdy v dutých stromech jako holubi doupňáci, kteří jsou obyvateli lesa. Městští holubi jsou zdivočelí holubi domácí, kteří se během doby více či méně vrátili do vzhledu původní formy. Dnes žijí ve všech velkoměstech.

Rozmnožování

Hlas i chování mají holubi skalní a městští takřka zcela stejné. K holubímu toku patří plachtění s šikmo vzhůru namířenými křídly a chlubivé vykračování s nadmutou hrudí, klanění se před holubicí a vrkání. Nato staví holubice nepořádné hnízdo ve výklenku ve zdi a na obvykle 2 vejcích sedí oba partneři, samec většinou v poledních hodinách. Asi po 17 dnech se klubou velmi nevyvinutá holoubata a rodiče je za chladu ještě týden či dva zahřívají. Oba rodiče je krmí v prvním týdnu „holubím mlékem", později je přikrmují i rozměklými semeny. Holubí manželství je trvalé po celý život.

Potrava

Zrní a semena. Protože jsou bez chuti a velmi tvrdé, musejí se mláďata učit zkušeností, co jim prospívá. Na právě osetých polích jsou hejna městských holubů postrachem zemědělců.

Všeobecně

Proslulá je holubí orientace, schopnost vracet se vždy do domova. Je to dědictví po divokých předcích, které člověk využil a rozvinul v případě poštovních holubů.

Názvy ve světě

Holub skalní

Anglicky: Rock Dove, Dánsky: Klippedue, Finsky: Kalliokyyhky, Francouzsky: Pigeon biset, Holandsky: Rotsduif, Chorvatsky: Divlji golub, Islandsky: Bjargdúfa, Italsky: Piccione selvatico, Maďarsky: Szirti galamb, Německy: Felsentaube, Norsky: Klippedue, Polsky: Gołąb skalny

Mohlo by vás také zajímat

Neoféma skalníČmelák skalníOrel skalníHolub hřivnáčBřehule skalníVlaštovka skalníHolub doupňákSkalník modrýSkalník zpěvnýBrhlík skalní

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →