Aktuálně: 4 331 inzerátů190 124 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Zedníček skalní

Tichodroma muraria

Zedníček skalní

Tichodroma muraria

Zedníček skalní

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 17-18 cm
  • Hmotnost: 16-22 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 18-19 dnů
  • Potrava: Hmyz
Zedníček skalní
Kam se řadí?

Zedníček skalní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Tichodromadidae - zedníčkovití
  • Rod: Tichodroma - zedníček
Zedníček skalní
Kde žije?

Zedníček skalní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
5 667 3 minuty čtení

Znaky

Horní strana těla je popelavě šedá, letky a ocas černé. Na ručních letkách bílá skvrny, část křídel při těle je červená. Samečkové mají v létě černé, v zimě bílé hrdlo, samičky mají ve svatebním šatě hrdlo bílé. Mladí ptáci mají po opuštění hnízda kratší a méně zahnutý zobák než ptáci staří. Jejich zbarvení je matnější. Hlas zedníčka je pískavé „tiu". Zedníček skalní je 17 až 18 cm dlouhý.

Prostředí

Skalní stěny v horách, v létě až do 3000 m n.m., na podzim i v údolích a v podhůří. Jejich hnízdiště je obvykle v soutěsce nad horským potokem.

Rozmnožování

Samečkové se třepetají těsně při skalní stěně a pískají „ci ci ci ciu". Hnízdo leží často velmi hluboko ve skalní štěrbině, obvykle na zcela nepřístupném místě, často i ve zříceninách a v děrách ve zdech. V hnízdě mohou být ptáci velmi důvěřiví, zedníček skalní už byl chycen do klobouku! Hnízdo je zbudováno důkladně z mechu, stébel a lišejníku, hnízdní jamka je vystlána chlupy, často i peřím. Staví je v květnu a v červnu samička, ta také sedí na 4 až 5 vejcích 18 až 19 dní. Na jihovýchodě hnízdí časněji, už v dubnu. Mladí zedníčkové opouštějí hnízdo asi po 26 dnech. V sezóně je jen jedna snůška.

Potrava

Hmyz, který ptáci nacházejí na skále. Když hledá potravu, poskakuje zedníček nahoru velmi obratně i po svislých skálách, opírá se o ocásek a pomáhá si rychlým máváním křídel. Při tom svítí bílé i červené části křídel. Když pták vyletí nahoru, snáší se třepetavě půvabným „motýlím letem" opět k úpatí stěny. Podobně šplhá a hledá potravu i na kmenech stromů.

Všeobecně

Zedníčka skalního zařazujeme do čeledi brhlíkovitých, zde má však postavení zástupce podčeledi, jejímž je jediným zástupcem. Není nikde hojný a vyskytuje se vždy jen jednotlivě. Na východě je rozšířen přes asijská pohoří až do severní Číny. Páreček si vyhrazuje revír jen v době hnízdění, po vyhnízdění zde snáší i mladé ptáky. Jakmile však přepelichají do kontrastního opeření ptáků dospělých, končí jejich soužití s rodiči.

Názvy ve světě

Zedníček skalní

Anglicky: Wallcreeper, Chorvatsky: Crvenokrili litičar, Německy: Mauerläufer, Slovensky: Murárik červenokrídly

Mohlo by vás také zajímat

Neoféma skalníČmelák skalníOrel skalníBřehule skalníVlaštovka skalníHolub skalníSkalník modrýSkalník zpěvnýBrhlík skalníVrabec skalní

Foto: http://www.ornitocultura.com

Podělte se s námi o názor na tento text →