Aktuálně: 4 341 inzerátů183 143 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Zebra Grévyho

Equus grevyi

Zebra Grévyho

Equus grevyi

Zebra Grévyho

  • Výskyt: Etiopie, Somálsko, Súdán, Keňa
  • Délka těla: 2,5-3 m
  • Hmotnost: 350-400 kg
  • Březost: 390-420 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 20-30 let
  • Potrava: Tvrdé traviny, listy keřů a stromů
Zebra Grévyho
Kam se řadí?

Zebra Grévyho

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Perissodactyla - lichokopytníci
  • Podřád: Hippomorpha
  • Čeleď: Equidae - koňovití
  • Rod: Equus - kůň
  • Podrod: Dolichohippus- zebra
Zebra Grévyho
Kde žije?

Zebra Grévyho

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 01.03.2014, 13:00
6 404 2 minuty čtení

Největší druh zebry je současně největším divokým koňovitým savcem. Zebra Grévyho má černobíle pruhovanou vztyčenou hřívu a typický vzor z velmi úzkých černých a bílých pruhů, sahající až ke kopytům, jenom břicho a báze ocasu jsou bílé. Zatímco koně a osli jsou jednobarevní, zebry mají nápadně zbarvený šat, což má zřejmě zvláštní úlohu: umožňuje to rozlišování jedinců ve stádě, protože každé zvíře má vzor trochu odlišný, zmate útočící šelmy a navíc vzorování rozostřuje obrysy, takže zvířata se v terénu zcela ztrácejí. Zebra Grévyho má rovněž typické „oslí“ chlupaté uši a štětku dlouhých žíní na konci ocasu. Samec je o něco větší než samice a má větší špičáky. Samice pečuje o mládě sama, často se potuluje jen s hříbětem a ostatními staršími potomky. Někdy může hříbě i opustit, když hledá vodu, a to je pak vydáno všanc šelmám. Zebry Grévyho se pasou v malých volných skupinách, často společně s jinými druhy zeber. Dorozumívají se různými zvuky včetně hlubokého mručení, přerušovaného hvízdavými výkřiky, ale využívají i postojů. Jsou častou kořistí masožravců, především lvů a hyen.

Dokážou jim však rychle uniknout a v úzkých se brání kopáním a kousáním.

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje od 2,5 do 3 metrů, délka ocasu 40-75 centimetrů, hmotnost je v rozmezí 350-400 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Etiopie, Somálsko, Jižní Súdán a severní Keňa; konkrétně obývá zebra Grévyho kamenitá suchá, řídce travou porostlá území.

Zebra Grévyho žije nejseverněji ze zeber a má mnoho znaků společných spíše s osly, například dlouhé boltce, hýkání i společenské vztahy.
 

Názvy ve světě

Zebra Grévyho

Anglicky: Grevy's Zebra, Francouzsky: Zèbre De Grévy, Chorvatsky: Grevijeva zebra, Německy: Grevyzebra, Polsky: Zebra Grevy'ego, Slovensky: Zebra Grévyho, Swahilsky: Punda milia kubwa, Španělsky: Cebra De Grévy

Mohlo by vás také zajímat

Zebra stepní

Foto: http://wildlifesty.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →