Aktuálně: 4 458 inzerátů179 398 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Zebra stepní

Equus quagga

Zebra stepní

Equus quagga

Zebra stepní

  • Výskyt: Východ a jih Afriky
  • Výška v kohoutku: 120-140 cm
  • Délka těla: 2,1-2,5 m
  • Hmotnost: 175-385 kg
  • Březost: 360-375 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 40 let
  • Potrava: Tráva
Zebra stepní
Kam se řadí?

Zebra stepní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Perissodactyla - lichokopytníci
  • Podřád: Hippomorpha
  • Čeleď: Equidae - koňovití
  • Rod: Equus - kůň
  • Podrod: Hippotigris - zebra
Zebra stepní
Kde žije?

Zebra stepní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2013, 08:52
12 988 2 minuty čtení

Zebra stepní má nejméně pět poddruhů, které se liší typickými vzory pruhů a stínováním mezi nimi. Tvoří dlouhodobá stáda, složená z rodin, tabunů, které tvoří hřebec, harém klisen a několik potomků. Často se pasou pohromadě se zebrami Grévyho, pakoni a jinými druhy antilop. Vytváří několik poddruhů. Zebry stepní žijí ve stádech vedených jedním hřebcem a je tvořeno několika klisnami a jejich mláďaty. Počet jedinců ve stádu se pohybuje kolem 4 až 8, někdy i 15.

Zebra stepní dorůstá délky těla 2,1-2,5 metru, ocasu 47-57 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 175-385 kilogramů.

Jídelníček zeber stepních se skládá hlavně z trávy, někdy z listů nebo kůry, na které chodí zebry hlavně ráno nebo večer, kdy opouštějí své stinné úkryty.

Zebra stepní obývá východní a jižní Afriku; konkrétně savany, světlé lesy a travnaté plochy.

Samice rodí po asi roční březosti pouze jedno mládě, které váží asi 30 kilogramů. Matka ho ale přikrmuje mateřským mlékem až 16 měsíců, i když po pár dnech přijímají už rostlinnou potravu. Pohlavní dospělosti dosahují dříve samice (1,5-2 roky), než samci, kteří se mohou pářit a usilovat o partnerky až ve věku čtyř let.

V zajetí se mohou zebry stepní dožít až 40 let.
 

Názvy ve světě

Zebra stepní

Anglicky: Plains Zebra, Francouzsky: Zèbre des plaines, Chorvatsky: Stepska zebra, Německy: Steppenzebra, Polsky: Zebra stepowa, Slovensky: Zebra stepná

Mohlo by vás také zajímat

Varan stepníOsenice stepníStepnice dlouhoroháStepník rudýOrel stepníMoták stepníOuhorlík stepníBuvolec stepníZebra GrévyhoMara stepní

Foto: https://whyevolutionistrue.wordpress.com

Podělte se s námi o názor na tento text →