Aktuálně: 4 463 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Myšivka stepní

Sicista subtilis

Myšivka stepní

Sicista subtilis

Myšivka stepní

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 12-16 cm s ocasem
  • Hmotnost: 8-15 g
  • Počet mláďat: Až 11 ks
  • Délka života: Až 3 roky
  • Potrava: Semena, lesní plody, hmyz
Myšivka stepní
Kam se řadí?

Myšivka stepní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Dipodidae - tarbíkovití
  • Podčeleď: Sicistinae - myšivky krátkonohé
  • Rod: Sicista - myšivka
Myšivka stepní
Kde žije?

Myšivka stepní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 11.02.2014, 09:00
3 210 2 minuty čtení

Identifikace

Myšivka stepní se dorůstá v dospělosti délky těla 55-69 milimetrů, ocas se u tohoto druhu pohybuje od 68 do 85 milimetrů, zadní tlapku má myšivka 14-16 milimetrů, ucho je dlouhé 10-14 milimetrů. Hmotnost se u dospělého jedince pohybuje od 8 do 15 gramů. Liší se od myšivky horské světlými pruhy kolem černého proužku na hřbetě. Také ocas má relativně kratší, je asi o 1/3 delší než tělo. Nejpodobnější příbuznou je myšivka horská. Může být někdy zaměněna s myšicí temnopásou, ta je ovšem o něco větší a tmavý pruh jí začíná až na hřbetě, má také kratší ocas.

Rozšíření

Výskyt v Evropě zasahuje z východu do Rakouska a Maďarska. Jeden sporný nález je uváděn ze Slovenska (Levočské pohorie, Schaefer 1962).

Způsob života

Myšivka stepní obývá lesy, houštiny, podhorské louky a stepi. Jsou aktivní především v noci. Na podzim se ukládají myšivky zimnímu spánku do podzemních nor. Tento spánek trvá minimálně šest měsíců. Myšivky mívají obvykle jen jeden vrh ročně. Rodí až 11 mláďat, která kojí samice 4 až 5 týdnů. Sexuální dospělosti dosahují po prvním přezimování. Myšivka stepní konzumuje semena, lesní plody i hmyz. Zdržuje se hlavně na zemi, ale dokáže i obratně šplhat s pomocí dlouhého ocasu ve vysoké vegetaci.

Názvy ve světě

Myšivka stepní

Anglicky: Southern Birch Mouse, Německy: Steppenbirkenmaus

Mohlo by vás také zajímat

Varan stepníOsenice stepníStepnice dlouhoroháStepník rudýOrel stepníMoták stepníOuhorlík stepníBuvolec stepníZebra stepníMara stepní

Foto: http://en.academic.ru

Podělte se s námi o názor na tento text →