Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Buvolec stepní

Alcelaphus buselaphus

Buvolec stepní

Alcelaphus buselaphus

Buvolec stepní

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 150-200 cm
  • Hmotnost: 100-225 kg
  • Březost: 8 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Tráva
Buvolec stepní
Kam se řadí?

Buvolec stepní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Alcelaphini - buvolci
  • Rod: Alcelaphus - buvolec
Buvolec stepní
Kde žije?

Buvolec stepní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
3 161 2 minuty čtení

Buvolec stepní se silně podobá buvolci modrému, jak způsobem života, volbou potravy, tak i vzhledem. Je plavý až šedohnědý, má černou skvrnu na čele, černý pruh na čenichu a tmavé skvrny na plecích a na stehnech. Rohy jsou lyrovité, ale u jednotlivých poddruhů (je jich nejméně sedm) se tvarem liší. Tito buvolci se pasou časně zrána a pozdě odpoledne ve společnosti pštrosů, pakoňů a zeber. Vytvářejí dobře organizovaná stáda až o třech stech jedincích. V rámci území si dospělí samci vytvářejí vlastní teritoria, na nichž žijí samice s mláďaty a někdy i mladší samci.

Buvolec stepní dosahuje v dospělosti délky těla 1,5 až dva metry, ocas pak bývá dlouhý 50-70 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 100-225 kilogramů.

Ostrůvkovitě se buvolec stepní vyskytuje v severní, střední i jižní Africe; obývá suché savany.

Buvolec severoafrický je již vyhuben, naposled byl viděn v roce 1925.

Námluvy probíhají zpravidla na konci období dešťů, samci při nich obhajují svá terioria a bojují o samice. Souboje jsou velmi urputné, samci se přetlačují krky a rohy, často v kleče. Mnohdy při nich dojde ke zlomení rohu, ale vážná zranění častá nejsou. Samci se do sebe někdy rohy natolik zaklesnou, že s mohou uvolnit pouze za cenu zlomení rohu. Březost u buvolců stepních trvá 8 měsíců a samice rodí jediné mládě. To zůstává v rodinné tlupě celé tři roky. Poté mláďata matku opouští a sdružují se do samostatných stád, tzv. mládeneckých.
 

Názvy ve světě

Buvolec stepní

Anglicky: Hartebeest, Chorvatsky: Jelenska antilopa, Německy: Kuhantilope, Slovensky: Byvolec stepný

Mohlo by vás také zajímat

Varan stepníOsenice stepníStepnice dlouhoroháStepník rudýOrel stepníMoták stepníOuhorlík stepníBuvolec modrýBuvolec pestrýZebra stepní

Foto: http://www.jungledragon.com

Podělte se s námi o názor na tento text →