Aktuálně: 4 463 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Ouhorlík stepní

Glareola pratincola

Ouhorlík stepní

Glareola pratincola

Ouhorlík stepní

  • Výskyt: Afrika, Evropa, Asie
  • Velikost: 24-28 cm
  • Hmotnost: 70-95 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 17-18 dnů
  • Potrava: Živočišná, hlavně hmyz
Ouhorlík stepní
Kam se řadí?

Ouhorlík stepní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Glareolidae - ouhorlíkovití
  • Rod: Glareola - ouhorlík
Ouhorlík stepní
Kde žije?

Ouhorlík stepní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 481 2 minuty čtení

Znaky

Společenští, hlasití ptáci velikosti drozda, které můžeme nejčastěji pozorovat za letu, kdy se podobají letícím vlaštovkám. Mají slabě vykrojený ocas. Vzhledem se podobají tzv. mořským vlaštovkám, tj. buřňákům. Jejich křídla jsou částečně rezavá.

Prostředí

Ouhorlík stepní žije zvláště ve sluncem vyprahlých bažinatých krajích, obvykle nedaleko vody. Setkáme se s nimi i v chudých, řídce zarostlých stepích.

Rozmnožování

Hnízdí v koloniích, hnízdiště jsou rok od roku jinde. Tři nebo vzácněji dvě vejce leží v hnízdní jamce, kterou je často dobytčí stopa. Kladení vajec počíná v poslední třetině května, mláďata se osamostatňují během července. Když vnikne do kolonie ouhorlíků nepřítel, obletují jej všichni staří ptáci. Jsou-li neúspěšní, někteří z nich přilétají blíž a pokoušejí se odlákat vetřelce předstíráním, že mají zraněná křídla.

Potrava

Ouhorlíci loví především ráno a večer, v horkém denním období, kdy jsou v zemi zalezlí i živočichové, jimiž se živí, ptáci odpočívají nebo se koupají. Hlavní díl potravy loví za letu, s oblibou u stád pasoucího se dobytka, kam je lákán hmyz. Ouhorlíky je možno pozorovat při lovu až téměř do úplného setmění, kdy už začínají poletovat první můry. Ptáci mimoto cupitají podobně jako kulíci po zemi, sbírají hmyz nebo jej sezobávají ve skoku ze stébel. Jejich hlavní kořistí jsou brouci a kobylky, saranče i včely a vosy.

Když už jsou mladí ptáci schopní letu, tvoří ouhorlíci hejna, která postupně táhnou do severoafrických zimovišť.

Názvy ve světě

Ouhorlík stepní

Anglicky: Collared Pratincole, Dánsky: Braksvale, Finsky: Pääskykahlaaja, Francouzsky: Glaréole à collier, Holandsky: Vorkstaartplevier, Chorvatsky: Pješčarka, Islandsky: Þernutrítill, Italsky: Pernice di mare, Maďarsky: Székicsér, Německy: Braunflügel-Brachschwalbe

Mohlo by vás také zajímat

Varan stepníOsenice stepníStepnice dlouhoroháStepník rudýOrel stepníMoták stepníBuvolec stepníZebra stepníMara stepníLuskoun stepní

Foto: http://enfo.agt.bme.hu

Podělte se s námi o názor na tento text →