Aktuálně: 4 577 inzerátů178 142 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Moták stepní

Circus macrourus

Moták stepní

Circus macrourus

Moták stepní

  • Výskyt: Část Evropa a Asie
  • Délka těla: 40-50 cm
  • Hmotnost: 320-600 g
  • Počet vajec: 3-5 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Průměr kroužku: 7 mm
  • Potrava: Drobní savci, ještěrky, hmyz, ptáci
Moták stepní
Kam se řadí?

Moták stepní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Circus - moták
Moták stepní
Kde žije?

Moták stepní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2014, 13:00
5 282 2 minuty čtení

Znaky

Sameček motáka stepního je o něco menší než sameček motáka pilicha, je velmi světlý, nemá bílý kostřec ani tmavě lemovaná křídla. Samičku rozeznáme od samičky pilicha podle kratší kostřecové skvrny. Od motáka lužního však rozeznáme motáka stepního jen obtížně.

Prostředí

Moták stepní obývá travnaté stepi východní Evropy, za tahu se objevuje i ve střední a dokonce i v západní Evropě, často invazně. Postupující orba jej zatlačuje, pravděpodobně proto, že zemědělské stroje ničí jejich hnízda na zemi.

Rozmnožování

Koncem dubna a počátkem května předvádí sameček často provázený samičkou nad hnízdištěm virtuózní leteckou akrobacii. Hnízdo je nenápadná stavba ze stébel trávy na zemi. Hnízdění začíná v květnu, samice klade většinou 3 až 5 vajec. Sedí na nich asi 30 dní, takže mláďata se líhnou začátkem června. Protože samice sedí na snůšce od nakladení prvního vejce, jsou mláďata různě stará a velká. Během období sezení na vejcích a v období po vyklubání mláďat přináší sameček na hnízdo potravu a předává ji samičce, která pak mláďata krmí. Uprostřed červena začínají mladí ptáci létat, až do září však zůstávají u rodičů.

Potrava

Hlavní potravou jsou drobní savci ale i mláďata ptáků, ještěrky a hmyz. Loví podobně jako ostatní motáci při nízkém výzvědném letu vždy nad týmiž místy. Revír stepních motáků je pozoruhodně malý.

Názvy ve světě

Moták stepní

Anglicky: Pallid Harrier, Dánsky: Steppehøg, Estonsky: Stepi-loorkull, Finsky: Arosuohaukka, Francouzsky: Busard Saint-Martin, Holandsky: Steppekiekendief, Chorvatsky: Stepska eja prolaznica, Islandsky: Fölheiðir, Italsky: Albanella pallida, Maďarsky: Fakó rétihéja, Německy: Steppenweihe, Norsky: Steppehauk, Polsky: Błotniak stepowy, Portugalsky: Tartaranhão-de-peito-branco, Slovensky: Kaňa stepná, Španělsky: Aguilucho papialbo, Švédsky: Stäpphök

Mohlo by vás také zajímat

Varan stepníOsenice stepníStepnice dlouhoroháStepník rudýOrel stepníMoták lužníMoták pochopMoták pilichOuhorlík stepníBuvolec stepní

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →