Aktuálně: 4 314 inzerátů183 392 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Orel stepní

Aquila nipalensis

Orel stepní

Aquila nipalensis

Orel stepní

  • Výskyt: Část Evropy a Asie
  • Délka těla: 66-80 cm
  • Hmotnost: 2,5-4,8 kg
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 45 dnů
  • Průměr kroužku: 20 mm
  • Potrava: Savci, ptáci, mršiny
Orel stepní
Kam se řadí?

Orel stepní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Aquila - orel
Orel stepní
Kde žije?

Orel stepní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 20.04.2014, 20:00
5 605 2 minuty čtení

Znaky

Orel stepní je velikostí mezi orlem skalním a kání lesní. Mladí ptáci mají pískovou barvu, asi po pěti letech přepeřují podle rasy do víceméně tmavohnědého opeření dospělých. Pouze severoafrická rasa je stále světle hnědá. Orli stepní zřídka plachtí a často sedí na zemi, na kamenech či keřích.

Prostředí

Kdysi byl značně rozšířen v asijských stepích a jeho pískově zbarvená rasa v afrických savanách. Intenzívní zemědělství jej vytlačilo jako hnízdícího ptáka z Evropy. Na území České republiky se dnes zatoulává jen velmi vzácně.

Rozmnožování

Z afrických zimovišť se orli stepní navracejí v dubnu a vylepšují hnízdo. To je někdy na zemi, jindy na skalách nebo zříceninách a často i na stromech, hlavně v oblastech, kde jsou snůšky na zemi příliš ohrožovány. Vejce klade samice v polovině dubna a mláďata se líhnou začátkem června zhruba po 45 dnech zahřívání. V srpnu již mladí hnízdo opouštějí.

Potrava

Asijští orli stepní se specializují výhradně na lov syslů. Loví v ranních a večerních hodinách, když sysli opouštějí své nory. Orli často číhají před syslí dírou nebo se po zemi potulují v okolí. Když se sysli připravují k zimnímu spánku, odtahují orli stepní do svých zimovišť.

Všeobecně

Orli stepní často sledují při vyhledávání potravy silnice, kde požírají přejetá zvířata.

Názvy ve světě

Orel stepní

Anglicky: Steppe Eagle, Dánsky: Steppeørn, Estonsky: Stepikotkas, Chorvatsky: Stepski orao, Německy: Steppenadler, Polsky: Orzeł stepowy, Rumunsky: Acvila de stepă, Slovensky: Orol stepný

Mohlo by vás také zajímat

Korela chocholatáVaran stepníOrel mořskýOsenice stepníStepnice dlouhoroháStepník rudýOrel nejmenšíOrel volavýOrel jestřábíOrel skalní

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →