Aktuálně: 4 463 inzerátů179 590 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Orel jestřábí

Aquila fasciata

Orel jestřábí

Aquila fasciata

Orel jestřábí

  • Výskyt: Evropa
  • Délka těla: 56-74 cm
  • Hmotnost: 1500-2000 g
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 37-41 dnů
  • Průměr kroužku: 20 mm
  • Délka života: Až 18 let
  • Potrava: Ptáci, plazi a savci
Orel jestřábí
Kam se řadí?

Orel jestřábí

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Aquila - orel
Orel jestřábí
Kde žije?

Orel jestřábí

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 26.02.2014, 19:00
5 293 2 minuty čtení

Znaky

Orel jestřábí je podstatně větší než káně, s rozpětím až 170 cm. Je štíhlejší, má delší nohy a ocas než praví orli (Aquila). V prvním roce má tmavohnědý hřbet a světle hnědou nebo rezavě hnědou spodní část těla. Za letu je na spodní straně křídel nápadný tmavý podélný pruh.

Prostředí

Staří ptáci zůstávají na hnízdišti v hornatých krajích se stromy a křovinami v polopouštním nebo pouštním klimatu, mladí ptáci přetahují daleko po okolí.

Rozmnožování

Pokud jde o biologii hnízdění, je orel jestřábí pravým orlem: rodičovský pár obsazuje v revíru, který nikdy neopouští, několik hnízd, která v průběhu let střídavě používá. Obvykle jsou hnízda ve skalách, vyskytují se však i na stromech. V únoru a březnu, když samice sedí na dvou vejcích a pak zahřívá vylíhlá mláďata, přináší samec do hnízda potravu. Až ve stáří čtyř týdnů zůstávají mladí ptáci přes den sami, samice je ale ještě zastiňuje před slunečním úpalem, dokud v červnu hnízdo neopustí. Během hnízdního období ptáci denně hnízdo vystýlají čerstvými haluzemi.

Potrava

Hlavně ptáci, ale i plazi a savci do velikosti zajíce. Nikdo nepopsal orla jestřábího lépe než „otec zvířat" Brehm, kterého tu citujeme: „Orel jestřábí je výjimečně obratný a smělý, až drzý pták. Jeho let připomíná spíše let sokola než let orla. Má divokou povahu a spojuje v sobě rychlost sokola, obratnost krahujce a odvahu orla."

Názvy ve světě

Orel jestřábí

Anglicky: Bonelli's Eagle, Francouzsky: Aigle de Bonelli, Chorvatsky: Prugasti orao, Německy: Habichtsadler, Polsky: Orzelek poludniowy, Slovensky: Orol jastrabovitý

Mohlo by vás také zajímat

Korela chocholatáOrel mořskýOrel nejmenšíOrel volavýOrel skalníOrel královskýOrel stepní

Foto: http://learndrawbird.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →