Aktuálně: 4 424 inzerátů179 669 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Orel královský

Aquila heliaca

Orel královský

Aquila heliaca

Orel královský

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 70-84 cm
  • Hmotnost: 2,5-4 kg
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Inkubační doba: 35 dnů
  • Průměr kroužku: 25 mm
  • Potrava: Králíci, zajíci
Orel královský
Kam se řadí?

Orel královský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Aquila - orel
Orel královský
Kde žije?

Orel královský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 05.03.2014, 19:00
8 308 2 minuty čtení

Znaky

Při rozpětí asi 1,80 m je orel královský o něco menší než orel skalní. Je hnědý, má světlou šíji a charakteristické světlé ramenní skvrny. V ocase chybí bílá.

Prostředí

Lesní a stromy porostlá step, řidčeji i travnatá step, většinou v nížinách.

Rozmnožování

Orel královský hnízdí na stromech a je svému okrsku věrný. Má ale více hnízd, která obsazuje střídavě a jež jsou v závislosti na velikosti stromů vysoko nebo nízko nad zemí. Dvě nebo tři mláďata se klubou po čtyřicetidenním sezení z vajec počátkem června. Po 35 dnech jsou už zcela opeřena a zhruba po 6 týdnech vylétají, zpočátku se však ke spánku ještě vracejí na hnízdo. Na rozdíl od orla skalního odchovávají orli královští často dvě, výjimečně i tři mláďata. Nechávají-li staří ptáci hnízdo bez dozoru, přikrývají často vejce nebo mláďata zelenými haluzemi. Mladí orli přepeřují teprve 6. rokem do šatu orlů dospělých.

Potrava

Ve srovnání s orlem skalním má orel královský slabší drápy, které mu dovolují lovit jen menší kořist. Tu orli zabíjejí pouze na zemi. Kořistí jsou obvykle syslové, králíci a zajíci, vyskytují se i údaje o přepadení domácích hus.

V Persii dříve používali těchto orlů k lovu antilop. Ptáci mohou odnést kořist těžkou až 3 kg. Pár orlů loví často společně, přičemž jeden z partnerů kořist vyplaší a druhý ji uloví. Živí se i uhynulými zvířaty.

Všeobecně

Severští orli královští jsou tažní ptáci, kteří se na podzim shlukují do skupin a táhnou společně často i ve společnosti jiných dravců.

Názvy ve světě

Orel královský

Anglicky: Imperial Eagle, Dánsky: Kejserørn, Finsky: Keisarikotka, Francouzsky: Aigle ravisseur, Holandsky: Keizerarend, Chorvatsky: Orao krstaš, Islandsky: Gammörn, Italsky: Aquila imperiale, Maďarsky: Parlagi sas, Německy: Kaiseradler, Norsky: Keiserørn, Polsky: Orzeł cesarski, Portugalsky: Águia-imperial, Rumunsky: Acvilă de câmp

Mohlo by vás také zajímat

Korela chocholatáPapoušek královskýHroznýš královskýHroznýš královský subsp. císařskýBažant královskýOrel mořskýOrel nejmenšíOrel volavýOrel jestřábíOrel skalní

Foto: http://www.dutchbirding.nl

Podělte se s námi o názor na tento text →