Aktuálně: 4 433 inzerátů179 736 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Orel nejmenší

Aquila pennata

Orel nejmenší

Aquila pennata

Orel nejmenší

  • Výskyt: Část Evropy, Afriky a Asie
  • Délka: 45-52 cm
  • Hmotnost: 750-1000 g
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Průměr kroužku: 16 mm
  • Potrava: Ptáci
Orel nejmenší
Kam se řadí?

Orel nejmenší

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Aquila - orel
Orel nejmenší
Kde žije?

Orel nejmenší

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.02.2014, 13:00
4 596 2 minuty čtení

Znaky

Orel nejmenší je velký jako káně, rozpětí kolem 120 cm. Zčásti je jednobarevně hnědý, zčásti světle sivý, má téměř bílou spodní část těla a černé špičky křídel. Na ramenou má světlé skvrny.

Prostředí

Krajina s lesy, poli a houštinami. Jeho let je poněkud kolébavý a připomíná let pochopů. Pokud vane vítr, tráví téměř veškerý čas kroužením vysoko ve vzduchu.

Rozmnožování

V květnu v období toku se ozývají trylky tohoto nepříliš hlučného ptáka na hnízdišti a sameček přitom provádí akrobatické svatební lety. Orli nejmenší hnízdí na stromech a koncem dubna nebo začátkem května samice kladou dvě vejce a asi 30 dní na nich sedí, přičemž sameček svou partnerku na kratší čas střídá. Přestože orli kladou dvě vejce, jen zřídka vyvedou i dvě mláďata. Zhruba po 35 dnech začíná mládě zkoušet létat, ve stáří 45 dnů je už zcela přepeřené a koncem srpna, tj. po 55 dnech, z hnízda odlétá.

Potrava

Orel nejmenší se od kání liší mohutnýma nohama se silnými drápy. Loví na zemi i ve vzduchu kořist od velikosti veverky po králíka a drobné ptáky až do velikosti křepelky. Ostatní dravce vyhání ze svého revíru virtuózními leteckými bitkami. Má velmi rozlehlý okrsek, takže jej nelze lehko spatřit. V září nebo v říjnu opouštějí orli nejmenší hnízdiště a táhnou až do africké savany, často také jen do severní Afriky, kde přezimují. Během dubna se znovu objevují na hnízdištích.

Názvy ve světě

Orel nejmenší

Anglicky: Booted Eagle, Dánsky: Dværgørn, Finsky: Kääpiökotka, Francouzsky: Aigle royal, Holandsky: Dwergarend, Chorvatsky: Patuljasti orao, Islandsky: Skálmörn, Italsky: Aquila minore, Maďarsky: Törpesas, Německy: Zwergadler, Norsky: Dvergørn, Polsky: Orzełek włochaty, Portugalsky: Águia-calçada

Mohlo by vás také zajímat

Korela chocholatáOrel mořskýOrel volavýOrel jestřábíOrel skalníOrel královskýOrel stepníKulíšek nejmenšíChřástal nejmenšíBělozubka nejmenší

Foto: http://www.fokus-natur.de

Podělte se s námi o názor na tento text →