Aktuálně: 4 342 inzerátů190 380 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Chřástal nejmenší

Porzana pusilla

Chřástal nejmenší

Porzana pusilla

Chřástal nejmenší

  • Výskyt: Evropa, sever Afriky
  • Velikost: 18 cm
  • Hmotnost: 60 g
  • Počet vajec: 6-8 ks
  • Inkubační doba: 17-21 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Hmyz, pavouci, měkkýši, semena
Chřástal nejmenší
Kam se řadí?

Chřástal nejmenší

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Gruiformes - krátkokřídlí
  • Čeleď: Rallidae - chřástalovití
  • Rod: Porzana - chřástal
Chřástal nejmenší
Kde žije?

Chřástal nejmenší

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 12:00
3 156 2 minuty čtení

Znaky

V přírodě, kde se ptáci volně objevují jen na pár sekund, jej těžko rozeznáme od chřástala malého, i když je chřástal nejmenší dlouhý asi 18 cm o něco menší. Oba druhy jsou velké jako skřivan. Staří ptáci mají spodní stranu těla břidlicově šedou, peří na břiše je černobíle příčně pruhované, přes temeno se táhne až po šíji černý podélný pruh se širokými černohnědými okraji. Na hřbetě jsou husté bělavé skvrny a čárky. Zobák je zelenavý, duhovka ohnivě červená. V opeření mladého ptáka chybí na břiše břidlicová šeď, jeho hrdlo je bělavé a spodní strana hnědavá s bílými skvrnami a vlnkováním.

Chřástali nejmenší běhají čile a drobnými krůčky, přičemž potřepávají ocáskem. Dobře plavou - přitom kývají hlavou. Tito chřástali žijí sice v hustém porostu, jsou však velmi důvěřiví. Když vzlétají, vydávají často kvičivé pískání. Jejich tok lze zaslechnout jen na počátku období páření. Zní jako vrzavé „tr, trr, trr" a trvá 2 až 3 sekundy. Ptáček jej vyluzuje někdy jen jednou, jindy i v několikasekundových přestávkách a je jej daleko slyšet.

Prostředí

Ostřicové kopečky mezi 10 až 50 cm hlubokou vodou, kde jsou často vtroušena křoviska nebo vyšší listnaté rostliny. Ve střední Evropě byl chřástal nejmenší vždy velmi vzácný a v důsledku zásahů člověka do přírody jeho stav stále klesá. Známe několik různých ras.

Rozmnožování

Hnízdo staví chřástal nejmenší vždy ze zelených stébel, a proto je nelze zaměnit. Je většinou dobře ukryté mezi okolními ostřicemi. Ptáci hnízdí velmi pevně. Hnízdění probíhá v květnu a v červnu, na 6 až 8 asi 29 mm dlouhých vejcích sedí oba rodiče 17 až 21 dnů.

Potrava

Když hledají potravu, pobíhají chřástali svým okrskem po stále týchž brzy vyšlapaných pěšinkách. Živí se drobným hmyzem, pavouky, plži a červy.

Názvy ve světě

Chřástal nejmenší

Anglicky: Baillon's Crake, Dánsky: Dværgrørvagtel, Finsky: Kääpiöhuitti, Francouzsky: Marouette de Baillon, Holandsky: Kleinst waterhoen, Chorvatsky: Mala štijoka, Islandsky: Dvergrella, Italsky: Schiribilla grigiata, Maďarsky: Törpe vízicsibe, Německy: Zwergsumpfhuhn

Mohlo by vás také zajímat

Orel nejmenšíKulíšek nejmenšíChřástal vodníChřástal malýChřástal kropenatýBělozubka nejmenšíChřástal polní

Foto: http://www.surfbirds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →