Aktuálně: 4 339 inzerátů183 108 diskuzních příspěvků17 857 uživatelů

Kulíšek nejmenší

Glaucidium passerinum

Kulíšek nejmenší

Glaucidium passerinum

Kulíšek nejmenší

  • Výskyt: Evropa
  • Délka: 16 cm
  • Hmotnost: 55-79 g
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Inkubace: 28 dnů
  • Průměr kroužku: 5,8 mm
  • Potrava: Hlodavci, hmyz, ptáci
Kulíšek nejmenší
Kam se řadí?

Kulíšek nejmenší

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Strigiformes - sovy
  • Čeleď: Strigidae - puštíkovití
  • Rod: Glaucidium - kulíšek
Kulíšek nejmenší
Kde žije?

Kulíšek nejmenší

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2014, 20:50
16 576 2 minuty čtení

Znaky

Kulíšek nejmenší je naše nejmenší sova, veliká zhruba jako kos, rozpětí 34 až 39 centimetrů. Má na sovu poměrně malou hlavu, závoj je jen naznačen. Je aktivní i za dne. Kulíšek je rychlý, čilý a odvážný. Samec a samice se navzájem neliší, mláďata jsou pouze tmavší. Let kulíška je vlnkovitý, v období hnízdění létá i ve dne.

Prostředí

Tento druh obývá severské jehličnaté lesy, má rád vysoké stromy blízko pasek. Jako glaciální relikt ve vyšších středoevropských horách (Alpy, Bavorský les, Šumava, Novohradské hory, Českomoravská vysočina aj.).

Rozmnožování

Doba hnízdění začíná u tohoto druhu již v březnu a trvá do června, obzvlášť však v dubnu „zpívají" za večerního šera nespárovaní samečkové pískavými hlasy. Člověku se kulíšek nevyhýbá. Kulíšek si staví svá hnízda v dutinách starých stromů. Často používá i stará hnízda šplhavců (datlů, žlun či strakapoudů). Tuto dutinu pár obývá zpravidla několik let.
Samička snáší 5 - 6 vajíček. V období, kdy samička sedí na vajíčkách, obstarává sameček sobě i samičce potravu - to trvá zhruba 28 dní.

Potrava

Potravu tvoří převážně drobní hlodavci a ptáci, místy i hmyz. Loví i za dne a troufá si lovit i drobné ptáky za letu. Někdy si dělá v dutinách zásoby potravy z ulovené kořisti. Má na svou velikost silné spáry a loví i kořist větší, než je sám.

Názvy ve světě

Kulíšek nejmenší

Anglicky: Pygmy Owl, Finsky: Varpuspöllö, Francouzsky: Chevêchette d´Europe, Holandsky: Dwerguil, Chorvatsky: Mali ćuk, Islandsky: Sparrugla, Italsky: Civetta nana, Maďarsky: Törpekuvik, Německy: Sperlingskauz

Mohlo by vás také zajímat

Orel nejmenšíChřástal nejmenšíBělozubka nejmenší

Foto: http://www.lukaszlukasik.pl

Podělte se s námi o názor na tento text →