Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Chřástal kropenatý

Porzana porzana

Chřástal kropenatý

Porzana porzana

Chřástal kropenatý

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 23 cm
  • Hmotnost: 70-120 g
  • Počet vajec: 8-12 ks
  • Inkubační doba: 18-19 dnů
  • Průměr kroužku: 4,5 mm
  • Potrava: Hmyz, pavouci, plži, červi
Chřástal kropenatý
Kam se řadí?

Chřástal kropenatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Gruiformes - krátkokřídlí
  • Čeleď: Rallidae - chřástalovití
  • Rod: Porzana - chřástal
Chřástal kropenatý
Kde žije?

Chřástal kropenatý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 25.03.2014, 19:00
4 173 2 minuty čtení

Znaky

Menší a zavalitější než chřástal vodní, dlouhý 23 cm. Na hřbetě má bleděžluté proužky, boky jsou bělavé, zobák je při kořeni oranžový a má zelenavou špičku. Celé opeření působí velmi čistě, jako malovaná. Má schýlený postoj a často komíhá ocasem. Chřástal kropenatý žije velice skrytě a nenápadně, dovede plavat, ale při-nejmenším za dne plave velmi zřídka. Vyplašíme-li jej na volném prostranství, prchá do houští, třepe přitom křídly a protlačí své štíhlé boky do nejtěsnějších skulin. V létě létají ptáci jen v největším nebezpečí. Jsou většinou tiší, v době páření v květnu však sameček zvláště za soumraku vytrvale volá až do tmy. Volá jednou až dvakrát za sekundu a jeho hlas zní jako ostré „huit". Mláďata rodiče lákají zvuky „gug, gug" a varují voláním „čik".

Prostředí

Rozlehlé bažiny s řídkou vegetací a mělkými kalužemi, vysychající rákosiště, kde už místy opadla voda a kde je ještě místy nahromaděna u kořenů. Vzhledem ke svým specifickým nárokům na prostředí a v důsledku ničení vhodných biotopů je dnes téměř v celé Evropě chřástal kropenatý velmi vzácný. Místy se ještě hojněji vyskytuje v jižním Rusku.

Rozmnožování

Hnízdo je obvykle velmi dobře skryté v ostřicích obklopených vodou. Jeho základnu tvoří jako u příbuzných druhů spletená stébla překrytá listím. Ve střední Evropě hnízdí koncem května a v červnu, na 8 až 12 vajíčkách sedí oba rodiče velmi pilně 18 až 19 dní. Mláďata mají černé prachové peří a žluto-černo-červený zobáček. Žebraní kývavými pohyby hlavy.

Potrava

Když hledají potravu, pobíhají chřástali svým okrskem po stále týchž brzy vyšlapaných pěšinkách. Živí se drobným hmyzem, pavouky, plži a červy.

Názvy ve světě

Chřástal kropenatý

Anglicky: Spotted Crake, Dánsky: Plettet Rørvagtel, Finsky: Luhtahuitti, Francouzsky: Marouette ponctuée, Holandsky: Porseleinhoen, Islandsky: Dílarella, Italsky: Voltolino, Maďarsky: Pettyes vízicsibe, Německy: Tüpfelsumpfhuhn

Mohlo by vás také zajímat

Aratinga kropenatýOřešník kropenatýChřástal vodníChřástal malýChřástal nejmenšíVodouš kropenatýChřástal polní

Foto: http://www.treknature.com

Podělte se s námi o názor na tento text →